Niğde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlimiz Merkez, Çarıklı Köyünde İstiridye(Kayın) Mantarı Hasat Programı düzenlendi.

FOTOĞRAFLAR SAYFANIN ALTINDA


Programa Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın yanı sıra Vali Yardımcıları Mustafa Karaca ve Özgür Körükçü, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, il Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, Kurum Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


İstiridye (Kayın) Mantarı Üretim Yerini gezerek ilk hasadı gerçekleştiren Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve beraberindeki heyet daha sonra yer altı patates depolarında incelemelerde bulundu. Burada kısa süre işçilerle de sohbet eden Vali Kılıç, bu projenin gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Daha sonra Niğde Valisi Necmeddin Kılıç yeraltı depoları ve İstiridye (Kayın) mantarı hakkında kısa bir açıklamada bulundu.

Vali Necmeddin  Kılıç açıklamasında : “Tarih öncesinde Hasan dağı ve Erciyes dağı volkanik dağlardır. Milyonlarca yıl süren bu volkanik dağların püskürttüğü lavlar şu an bizim Misli Ovası dediğimiz ta Ürgüp’e kadar uzanan tarihte Kapadokya diye bilinen alanda yüzlerce metre yüksekliğinde alanlar inşa etmiştir. Bu alanlara teknik olarak tüf ismini veriyoruz. Şu an bizim Kapadokya’nın bir kısmını işgal ettiğimiz Misli Ovasındaki arazinin birkaç metre toprak tabakası altındaki bölümü tamamen tüf tabakasıyla kaplıdır ve yer yer yüz metreye veya yüzlerce metreye kadar ulaşabilmektedir.

Tarihte Kapadokya’yı Kapadokya yapan en önemli unsurlardan bir tanesi şudur ki insanlar evlerinin altında mağaralar yapmışlar. Tüf tabakasının özelliği şudur: çok kolay kazılabilmektedir. Kazıldıktan sonra da oksijenle temas ettiğinde sertleşmektedir. Dolayısıyla bu mağaralarda ürünlerini depolamışlardır. Coğrafyanın özelliği ve bu özelliğin insanlığa sunduğu iyilik olarak yer altındaki depolar şu an modern soğuk hava depolarından daha yüksek kalitede saklama özelliklerine sahip olmasıdır. Binlerce yıl bölgemizde bu şekilde depolama yapılagelmiştir. Bizim soğuk hava depolarında depoladığımız patatesler birkaç ay içerisinde kilo ve su kaybederken bu depolarda su kaybetmek bir tarafa daha da sulu ve taze hale geldiği izlenmektedir" dedi. 

Vali Kılıç konuşmasının devamında; Yine modern soğuk hava depolarına göre bu depoların işletme maliyeti sıfırdır. Yani her hangi bir enerji kullanmama durumu vardır. Diğer bir fayda da şudur ki biz 1000 metre küplük bir soğuk hava deposunu şu an 700 bin lira civarında bir rakama mal ederken, 1000 metreküp civarında şu an inşa edilen yer altı mağaralarını 30 bin liraya mal ediyoruz. Yani 200 de 1 fiyatına mal ediyoruz. Dolayısıyla kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması açısından da bölgemizde soğuk hava depoları yerine yer altı depoları inşa etmek hem ilk yatırım maliyeti noktasında inanılmaz ucuzdur hem de işletme maliyeti sıfırdır. Diğer taraftan da ürünün saklama kapasitesi diğer soğuk hava depolarına göre çok daha üstün olmaktadır.

Bu özellikler itibariyle bu yıl İl Özel İdaremizle başlattığımız bir program gereğince Misli Ovası’nda ürettiğimiz patatesin depolanabileceği büyüklükte hatta daha fazla kapasitede yer altı depoları inşa etmeyi planlıyoruz. Bugün gezdiğimiz depolar bunun ilk örneğidir. Bir demonstrasyon, bir inceleme bir gösteri mahiyetindedir.

Yer altı depolarının bir özelliği de şudur ki yaz ve kış belirli bir sıcaklıkta kalmakta ve sıcaklık havalandırma bacaları açılarak veya hafif ısıtmayla dengelenmektedir. Bu özelliğinden istifadeyle bugün geçen ay başlattığımız bir mantar üretimi projesinde hasat için buradayız. Mantarları hasat ettik. Öyle sanıyoruz ki yaptığımız hesaplamalara göre yer üzerinde beton binalarla yapılan mantar üretme tesislerine göre yer altında bizim yapacağımız bu alanlarda fevkalade düşük işletme maliyeti elde edeceğiz. Diğer beton binalarda yılda bir veya iki defa hasat alma imkânı varken bizim yer altındaki depolarımızda senede en az üç hasat alma şansımız olacak. Ve ilk maliyetlerde gördük ki bizim harcadığımız para bir sezonda çıkıp ilk yatırım maliyeti olarak ve üzerine de %30 civarında kar bırakıyor. Yani bir sezonda, 3 ayda, yer altı deposunun inşa etmek ve orda kalıcı teçhizatı kurma noktasında yaptığımız mantar üretme çalışmaları için tüm maliyetler bir sezonda çıktığı gibi %30 civarında da kar bırakıyor. Bu şu demektir: ilk sezon bir kenara bırakıldığında diğer sezonlarda karlılığı %50’nin üzerinde olacaktır.  Dolayısıyla pazarlarda rekabet şansını çok iyi yakalayabilecek bir Niğde, Niğde’deki Misli Ovası köylüsü rekabet şansının yüksekliğinden dolayı önümüzdeki yıllarda yoğun mantar üretme şansını yakalayacak ve İlimiz için ayrı bir gelir kaynağı olacaktır.

YERALTI MAĞARA DEPOLARI ÇOĞALACAK

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve beraberindeki heyet bir özel sektör tarafından Çarıklı Köyünde açılmakta olan yer altı depolama mağarası açma çalışmalarını da inceledi.

Vali Necmeddin Kılıç, burada yaptığı açıklamada ise;  Yeraltı depoları için söylenebilecek bir başka şey de şudur;  Tüf dediğimiz tabaka kazılırken un haline dönüşmekte ve bu toprak bizim klasik arazilerimize serildiği zaman, patates üretmekten yorulan arazimize serildiği zaman arazimizdeki nem oranını ve geçirgenliği artırmakta, toprağı yumuşatmakta ve verimliliği de yükseltmektedir. Yani yer altını kazıdığımızda ortaya çıkan toprak dahi yer üstündeki toprak için bir nevi gübre görevi üstlenmektedir.” dedi.

Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin ise;   Çiftçilerimizin depolama maliyetindeki yükü azaltmak için doğal tüf alanlarda yer altı Mağaraları yapmayı planlamaktayız. Özel sektör tarafından Çarıklı Köyünde açılmakta olan yer altı oyma mağara açma çalışmasını yerinde inceledik ve çarıklı halkını ziyaret ettik"dedi. 




Editör: TE Bilişim