Niğde İl Koordinasyon Kurulu 2014 yılı 3. dönem toplantısında Niğde Valisi ve Yatırımcı Kurumların Bölge Müdürleri ile Niğde Valisi Necmeddin KILIÇ arasında ilginç diyaloglar oluştu.


Haber: Selim GÖKEL
Foto-Video: Yasin YURTMEN


Dsi, Medaş, Karayolları, Vakıflar Bölge Temsilcileri Niğde yatırımları hakkında bilgiler verdiler.
Toplantı sırasında Niğde Valisi Necmeddin Kılıç,ı arayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Akkaya Barajı’nın son durumunu sordu. Vali Kılıç, Akkaya Barajı’nın sorunun çözülmesi için çalışmalar yaptıklarını, Niğde Belediyesi’nin arıtma tesisinin yetersiz olduğunu ve kesin çözüm için ikinci bir arıtma tesisi yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.

AKKAYA İÇİN İKİNCİ ARITMA SÖZÜ

Telefon görüşmesi sırasında Valilik imkânıyla bu tesisin yapılmasının zor alacağını da ifade eden Vali Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan DSİ tarafından bu tesisin yapılmasını rica etti. Bunun üzerine Bakan Eroğlu, Vali Kılıç’ın ricasını kırmayarak Niğde’ye DSİ tarafından ikinci bir arıtma tesisinin kurulması için DSİ Genel Müdürlüğüne talimat verdi. Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Akkaya sorununu çözmek için ikinci arıtmanın kendileri tarafından yapılacağının müjdesini telefonda verdiğini söyledi.

Niğde’de ihale aşamasında olan ve devam eden gölet inşaatları hakkında da bilgilerin ve soruların cevaplandığı toplantıda Sulama kuyuları hakkındaki sorunlarda dile getirildi.

“Suya göre Tarım mı, Tarıma göre su mu” konularının çölleşmenin de konuşulduğu toplantıda Niğde’nin suyunun 40 metre geriye çekildiği belirtildi ve Ecemiş Suyu da gündeme geldi.

ECEMİŞ ÇAYI GÜNDEMDE

Vali Necmeddin Kılıç, DSİ Bölge Müdürünün sunumu sırasında “Ecemiş Çayı Niğde’ye yeter, Niğde’yi abad eder. Ecemiş Çayına Baraj yapacağız, sulama suyunu Niğde’ye getireceğiz ama buna siz bir türlü razı olmuyorsunuz” dedi. Bunun üzerine DSİ Bölge Müdürü “ Hayır Sayın Valim, bunun master plan ihalesini yaptık üzerinde çalışılıyor” dedi. Vali Kılıç ise projeyi ben yapacağım, KOP ile görüşeceğiz bir çözüm bulacağız. Ecemiş Çayı Niğde’ye yeter” şeklinde konuştu.

Karayolları Bölge Müdürü ise Niğde’de devam eden, karayolları çalışmalarını anlattı. Yol yatırımları ile ilgili bilgiler verdi. Niğde – Bor yolunun 8 kilometrelik kısmı önümüzdeki hafta Salı günü açılacağı belirtildi.

ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ İÇİN KAVŞAK ŞİMDİLİK YOK

Vali Necmeddin Kılıç toplantıda  “Sayın Ulaştırma Bakanımıza ben söylemiştim. Üniversite Yerleşkesinin önünde bir köprülü kavşak yapılması için. Yer altı suyunun geçtiği yerlerde alt geçit sorun oluyor, üst geçit yapalım şeklinde konuşmuştuk. Bakan Bey tamam dedi. Bu konuda bize Bölge olarak yol gösterin, burada 20 bini aşkın öğrenci var, ayrı bir şehir gibi Üniversite Yerleşkesine çarşı düşünüyoruz buraya kavşak yapmamız lazım.”dedi. Bu konuda ise Karayolları 6. Bölge Müdürü Aydoğan Aslan ise ; “Bu konuda yeniden ihale yapmak lazım. Bu konuyu Genel Müdürümüz ile görüşeyim”dedi.

Sazlıca Belediye Başkanı Görgülü, Sazlıca’yı Niğde’ye bağlayan bir yolumuz var, Açık Cezaevi önünden geçen yol bu yolun yapılması için çok talebimiz oldu ancak yapılmadı” şeklinde konuştu. Toplantıda yolun Karayollarına ait olmadığı, Belediyeye ait olduğu bilgisi verildi. Yine Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, Altunhisar Bor yolunun geliş ve gidiş olduğunu ancak Altunhisar – E-90 arası ise çift yönlü olduğunu, burada çok kaza meydana geldiğini, bu yolun da duble yola dönüştürülmesini ve E-90 yolu Altunhisar ayrımında kavşak ihtiyacı olduğunu belirtti. Bu isteğe ise Karayolları 6. Bölge Müdürü Aydoğan Aslan, buradaki bölgenin bir kısmının Konya’ya ait olduğunu ama bu konu üzerinde çalışıp bilgilendirileceğini belirtti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Medaş, Niğde İl Özel İdare Genel Sekreterliği gibi bir çok kurum sunum yaparak salonda bulunanların sorularını cevapladı.

DÖNEM İÇERİSİNDEKİ  GELİŞMELER

          

1-Karayolları 6.Bölge Müdürlüğü

Kemerhisar-Pozantı Otoyolu Projesine 2014 yılı yatırım programında 35.000.000 TL ödenek ayrılmış olup, dönem sonu itibariyle 44.624.000 TL harcama yapılmıştır. Otoyolun kalan 8,9 km’lik Otoyol gövdesi tamamlanmıştır. 11,6 km’lik Gölcük bağlantı yolunda üst yapı, trafik güvenlik ve peyzaj çalışmalarında da sona gelinmiş bulunmaktadır.

 

- (Niğde-Yeşilhisar) Ayr.-Çamardı -Otoyol Ayr. Yolu Projesine dönem sonuna kadar 2.850.000 TL harcanmış olup, 22 km’lik kesim sathi kaplama seviyesinde tamamlanmıştır.  Yolun geçici kabul çalışmaları devam etmektedir.

 

Niğde-Tepeköy-Çiftlik İl Yolu’nun 17-21. km’leri arasında çalışmalara başlanılmıştır.

 

Bor-Niğde İl Yolu BSK Yapım İşinde MEDAŞ Kavşağı-Fertek Kavşağı arası tamamlanarak hizmete açılmıştır.  Yolun Niğde’ye geliş yönündeki kalan kısımlarının da yaklaşık 1 ay içerisinde hizmete açılması planlanmaktadır.

 

2-İller Bankası Kayseri Bölge Müdürlüğü

 

Merkez Konaklı, Çiftlik Azatlı ve Altunhisar Karakapı Kanalizasyon tesis inşaatları tamamlanarak geçici kabul aşamasına gelmiştir.  

 

3-Vakıflar Bölge Müdürlüğü

 

Merkez Afife Hanım (Hacı Dursun) Camii Restorasyonuna 106.495 TL harcanarak %95 fiziki gerçekleşme seviyesine ulaşılmıştır. Cami Ramazanda kullanılmak üzere ibadete açılmıştır.

 

Merkez Sırali Camii Restorasyonu hızlı bir şekilde devam etmekte olup, Fiziki Gerçekleşme seviyesi %85’e yükselmiştir.

 

4-Niğde Üniversitesi Rektörlüğü

 

-Kültür Merkezi ve Kongre Binası İkmal İnşaatı ve Mimarlık Fakültesi 1.Etap İnşaatı tamamlanmış olup, geçici kabul işlemleri devam etmektedir.   

  

5-İl Özel İdaresi

 

Ulukışla Porsuk Göleti Göletten Sulama Tesisi 2014 yılında 2.036.584 TL, toplamda 3.531.363 TL harcamayla tamamlanmıştır.  Bu tesisle 6000 dekar arazi sulamaya açılmış bulunmaktadır.

 

İçmeli Göleti ve Sulama Tesisi 2014 yılında 885.937 TL, toplamda 2.176.576 TL harcanarak tamamlandı. Bu sayede 1000 dekar arazi sulu tarıma açılmış bulunmaktadır.

 

Çamardı Elekgölü YÜS Sulama Tesisi toplamda 285.962 TL harcamayla tamamlanmıştır. Tesisle 1500 dekar tarım arazisi sulamaya açılmıştır.

 

-KOP kaynaklarından finanse edilen;  Çamardı Maden Mah. YÜS Sulama Tesisi 720.964 TL harcamayla tamamlanmıştır. Tesisle 1000 dekar alan sulamaya açılmıştır.  Ulukışla Tekneçukuru YÜS Pompaj Sulama Tesisi toplamda 267.500 TL harcanarak tamamlanmıştır. Tesisle 450 dekar arazi sulanacaktır.

 

- Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında 730.131 TL’lik Alternatif tohum alımı gerçekleştirilmiştir.

 

Ulukışla Hükümet Konağı ihalesi 2 Temmuz 2014 tarihinde yapılmıştır. 


Editör: TE Bilişim