Özel bir şirkette Bilgisayar teknikerliği görevinden istifa eden Fatih Beyazıt Gümüşler kasabasında evinin bodrum katına kurduğu solucan Gübresi tesisiyle ayda 5 ile 10 bin TL kazanıyor.

4 yıl bir şirkette Bilgisayar Teknikerliği görevi yapan 38 yaşındaki Fatih Beyazıt, internette gördüğü solucan gübresiyle alakalı bir haberle solucan gübresi işini araştırmaya başladı. Tarım konusunda araştırmayı seven Beyazıt, solucan gübresinin toprak için çok yararlı ve verimi artıran doğal bir ürün olduğunu görmesi üzerine İl Gıda tarım ve Ormancılık müdürlüğüne müracaat ederek solucan gübresi üretmeye başladı.

Birkaç küçük denemeden sonra işinden ayrılarak solucan gübresi işine giren Beyazıt, “farklı bir dalda farklı bir yerde küçük bir yer şekilde ne iş yaparım diye düşünürken internette solucan gübresi haberiyle araştırmalara başladım. Yaptığım araştırmalarda birkaç küçük denemeler yaptım ve solucan gübresi üretme işine girdim. Bilindiği gibi tarım arazilerimiz zehirleniyor kimyasal gübrelerle. Biz kendi ülkemizde kendi ürünlerimizle nasıl bir organikle elde edebiliriz, topraklarımızı nasıl geliştirebiliriz bunları araştırdım” dedi.

Solucan gübresi üretiminin hem maddi hem de milli bir boyutunun olduğunu belirten solucan gübresi üreticisi Beyazıt; “Avrupa'nın 60-70 yıldır solucan gübresi kullandığını, Türkiye'nin ise geç kaldığını belirtti.

Solucan gübresi kullanarak toprakları kimyasal gübrenin zararlarından arındırarak eski verimine kavuşturulabileceğini ifade eden Beyazıt, ürün kalitesi, verim ve insan sağlığı için solucan gübresinin çok önemli bir ürün olduğunu ifade etti.

Kimyasal gübreye Türkiye'nin milyarlarca dolar harcadığını söyleyen Beyazıt, hem insan sağlığına hem de ülke ekonomisi katkısı için solucan gübresinin daha fazla yaygınlaşması gerektiğini kaydetti.

Yaklaşık 1,5 yıl önce solucan gübresi işine başladığını belirten Beyazıt "Tarım konusu her zaman ilgimi çekmiştir. Bu konuda araştırmayı severim. Solucan gübresiyle ilgili internette bir haber gördüm. İlgimi çekti. Araştırmaya başladım. Solucan gübresinin toprak ve üretim için çok önemli bir ürün olduğunu anladım. Bu işin hem milli hem maddi boyutunun olduğunu gördüm. Solucan gübresinin toprak mahsullerini eski tadına kavuşturduğunu öğrendim. Birkaç denemeden sonra solucan gübresi üretim işine girdim. Çok fazla mühendislik isteyen çok zor bir iş değil. Ben de bu işin altından kalkabileceğimi düşündüm. Yaklaşık 1,5 yıl oldu bu işe başlayalı. Çevremde bu işle uğraştığımı duyan bazı kişiler de bu işle uğraşmaya başladı. Bu işin bilinirliği arttı. Aylık yaklaşık 5-10 bin lira gelir elde etmeye başladım. Tabii bu işe yeni başlayacak arkadaşlar için meşakkatli bir iş. Ben ilk başta çiftçilere numune vererek insanların bunu görmesini sağladım. İnsanlar bunun etkisini gördükten sonra çok çabuk tepki vermeye başladılar " dedi.

Niğde İl Gıda Tarım ve Ormancılık Müdürü Asım Baş; “Genel anlamda binlerce solucan türü olmasına rağmen, sadece birkaç türü solucan gübresi üretiminde kullanılabilir. Bu tür solucanlar hemen her türlü sebze atıkları üzerinde gelişebilir ve günlük olarak kendi ağırlıkları kadar atık tüketebilirler. Eğer uygun koşulları sağlarsanız her 40 günde bir sayılarını ikiye katlayarak nüfusunu hızla arttırırlar. Olumlu koşullar altında, solucanlar çok çabuk çoğalırlar. Cinsel olgunluğa yaklaşık sekiz hafta içinde erişirler ve haftada bir çiftleşirler (kompost solucanlarının 4 yıl ve üzerinde yaşadıkları bilinmektedir). Optimum koşullarda sekiz solucan altı hafta içinde 1500 solucan yavrulayabilir. Solucanlar temelde vejetaryendirler ve mutfak, bahçe veya tarladaki sebze artıklarıyla beslenirler. Plastik, cam veya metal gibi inorganik maddeleri yiyemezler. İl Tarım ve Ormancılık müdürlüğü olarak bu şekilde bizlere müracaat ettiler ve müdürlüğümüz mühendislerinin kontrollerinde solucan gübresi üretimine devam ediyorlar.  Bu işletmeyi müdürlük olarak ikinci kez ziyaret ettik.  Burada arkadaşımız solucan gübresi üretimi yapıyorlar. Burada solucan gübresi üreticimiz sonuçları bizlerle paylaşıyor. Bizde müdürlük olarak aldığımız sonuçlara göre her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim