Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı kapsamında, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Çalışma Genel Müdür Daire Başkanı İbrahim Demircan, Sosyal Güvenlik Daire Başkanı İbrahim Özçelik, İŞKUR İl Müdürü Ali Bingül, SGK İl Müdürü Mustafa Aydoğdu, Niğde Esnaf Ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Erdoğan Aykin’i ve Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret ettiler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda yaptığı basın açıklamasında istihdam seferberliği kapsamında işverenlere yönelik yapılacak teşvikler konusunda katılımcıları bilgilendirirken; “Uygulanacak teşvikle işverenler mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her bir sigortalı için sadece bin 404 TL ödeyecek olup geriye kalan 660 TL tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacaktır. Bu ciddi bir destek. Bu nedenle işverenlerimizin özellikle Niğde’de bu teşvikten bir an önce yararlanmasını istiyoruz” dedi.

NESOB Başkanı Erdoğan Aykin, açılış konuşmasını yaparken; “Sayın Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’nun pek çok desteğini gördük. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in Niğde’de bulunma nedeni Türkiye çapında başlatılan istihdam seferberliği ile ilgili bizi bilgilendirecekler. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Aykin; “1 Şubat 2017 tarihinden itibaren mevcut çalışanlarına ilave alacakları sigortalıların; İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmaları ve işe alındıkları tarihten önceki 3 aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları gerekmektedir. Bu ciddi bir destek” diye konuştu.

“Kayıt dışı istihdamda düşüş”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, kayıt dışı istihdam oranlarında da düşüş görüldüğünü ifade ederken; “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlatılan ve Sayın Bakanımızın da Konya’dan start verdiği Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programının 2’inci turlarını yapmaya devam ediyoruz. Bir buçuk ay önce Niğde’de gerçekleştirdiğimiz ziyarette de bir bilgilendirme toplantısı yapmıştık. Bu toplantıyı Bakanlığımızın yöneticileri ile beraber yapıyoruz. Program kapsamında 81 ilimizi dolaştık. Şimdi de özellikle küçük esnafımıza çalışmalarımızı ve teşviklerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle kayıt dışı istihdamın mümkün olduğu kadar aşağıya çekilmesi ile ilgili bir hedefimiz var. Yüzde 50’lerde olan kayıt dışı oranı bugün yüzde 33’lere kadar indi. Kayıt dışı istihdamın azalması yeni istihdamların ve işsizlik oranının da düşmesine sebep olacaktır.  Kayıt içi istihdama aldığımız her bir çalışan aslında istihdama katkıyı ifade ediyor” ifadelerine yer verdi.

 Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Şubat ayında çıkmış olan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile işverenlere önemli bir teşvik sağlanacağını ifade ederken; “Özellikle Şubat ayında çıkmış olan 687 sayılı KHK artı istihdam teşviği işverenlerimiz açısından çok önemli. Bu KHK kapsamında Aralık 2016 dönemindeki çalışan sayısı dikkate alınmak ve 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere işverenlerimizin yapmış olduğu her bir yeni istihdamda 660 TL devlet teşviki olacak. 687 sayılı KHK kapsamında yürürlüğe giren teşviklerden özel sektör işverenleri de yararlanabilecekler. İşverenler, yılsonuna kadar Aralık 2016 dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave aldıkları her bir sigortalı için bu teşvikten yararlanacaklardır. İşverenlerimiz de bu sene sonuna kadar bu teşvik için ne kadar müracaatta bulunur, yeni istihdam yapabilirse o kadar uzun süre bu teşvikten yararlanacaklardır. İşverenlerin 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren mevcut çalışanlarına ilave alacakları sigortalıların; İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmaları ve işe alındıkları tarihten önceki 3 aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları gerekmektedir. Bu ciddi bir destek. Bu nedenle işverenlerimizin özellikle Niğde’de bu teşvikten bir an önce yararlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim