Tarımsal sulama faaliyetlerine 2012 yılı inşaat mevsiminin başlamasıyla, süratle başlayan İl Özel İdaresi Altunhisar İlçesi Ulukışla Kasabası Kapalı Sistem Sulama Tesisi’nde çalışmalarına devam ediyor.



Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Niğde İl Özel İdaresi ve Altunhisar-Ulukışla Sulama Kooperatifi arasında imzalanan üçlü protokol çerçevesinde Mart ayı itibariyle başlanan Kapalı Sistem Sulama Tesisinin Haziran Ayı’nda tamamlanması planlanıyor.


Ödeneği Devlet Su İşleri tarafından karşılanan işin projesini, ihalesini ve kontrollüğünü Niğde Özel İdaresi üstlenmiştir. Altunhisar-Ulukışla Kooperatifi işin kesin kabulünün ardından üç yıl sonra 12 yıllık süreçte sıfır faizle DSİ’ye geri ödemelerini yapacak.


Yapılacak Kapalı Sistem Sulama Tesisi 27 bin 300 metre PVC boru, 101 adet su alma yapısı (Almaç) kullanılarak 6 bin dekar alanı sulayacak. 571.000 TL’ye ihale edilen işin yaklaşık maliyeti ise 1.265.000 TL’dir.

Kapalı sistem sulama ile ilgili bir açıklamada bulunan Vali Âlim Barut; “Niğde için suyun önemli olduğunu her platformda vurguladığını belirterek, gerek içme suyunun gerekse sulama suyunun bir damlasını boş yere harcanmaması gerektiğini” dile getirdi.

Vali Barut, göreve geldiği günden buyana tarımsal sulama çalışmalarına gereken önemin gösterildiğinin altını çizerek, bütçe imkânları dâhilinde ve gerekse ek bütçe kaynaklarıyla göletler, yeraltı sulama tesisleri, yerüstü sulama tesisleri olmak üzere İl Özel İdare eliyle birçok işin altına imza attıklarını kaydetti.

Konuyla ilgili açıklamasında Vali Âlim Barut şöyle devam etti; “Niğde için tarımın ne kadar önemli olduğu, tarım için de suyun ne kadar önemli olduğu tartışılmaz. Biz geldiğimiz günden beri tarımsal sulama dedik. Bu söylemimizi de geçtiğimiz yıllarda farklı projeler uygulayarak hayata geçirdik. Zemin etüdüne bakılarak yerine göre sulama göleti, yerine göre HİS göleti yaptık. Yer üstü sulama kanalları yaptık. Yeraltı sulama tesisleri yaptık.

Bizden muhtarlarımızı ve köylümüzün ısrarla istediği bir iş vardı. O da kapalı sistem sulama. Bu yönde de girişimlerimiz oldu ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Niğde Özel İdaresi, Altunhisar-Ulukışla Sulama Kooperatifi kendi aralarında protokol yaptı ve örnek bir işe imza attılar.

Altunhisar İlçemiz Ulukışla Kasabamıza kapalı sistem sulama yapılması için ihalemizi yaptık ve işi başlattık. Çamardı İlçesi Kavlaktepe Kapalı Sistem Sulama Tesisi’nin de ihalesi yapıldı. Orada da önümüzdeki ay iş başlayacak. İki işimizi de yılı içerisinde bitirip üreticimize teslim edeceğiz” dedi.













Editör: TE Bilişim