Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Alim Yeşil, bir yıllık faaliyetlerini açıklarken Seçim çalışmalarında da söz verdiğimiz gibi proje, hukuk ve kayıt birimi oluşturulduğunu, NESOB’ un  4 Milyon TL olan borcundan yaklaşık 3 milyon TL’sinin ödendiğini yaklaşık 1 Milyon TL borçlarının kaldığını söyledi.

Niğde ve Bor basını ile bir araya gelen NESOB Başkanı Alim Yeşil; “ Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar Birliğimize bağlı alt teşkilatlarımız olan meslek odalarımız ile ilgili ilişkilerimiz en iyi düzeyde olmuştur. Odalarımız için yılbaşında hazırlatmış olduğumuz yeni yıl hediyesi takvimlerimiz ve ajandalarımız dağıtılmıştır. Seçim çalışmalarında da söz verdiğimiz gibi proje, hukuk ve kayıt birimi oluşturulmuştur. Tek tek bahsedecek olursak; Proje birimi İlk süreçte Ahiler kalkınma ajansının açmış olduğu teknik destek projesi hazırlanmıştır. Ayrıca Erasmus projeleri kapsamında da oteket programına yönelik proje yapılmıştır. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile TÜBİTAK 1503 pazarları destekleme programı kapsamında paydaş olunmuştur. Bununla alakalı toplantılar  Küsi Başkanımız Ö. Yusuf Toraman Hoca ile yapılmaktadır. Ayrıca Ahiler Kalkınma Ajansı ile Yöresel bir ürünümüzle alakalı patent çalışmalarına başlanacaktır. Hukuk Birimi kapsamında ilk aşamada herhangi bir hukuksal açıklığa yer vermemek adına kurum avukatı belirlenip bu anlamda yol haritamız belirlenmiştir. Daha sonrasında da tebligatlar hazırlanıp gönderilmiştir. Vize işlemleri için 1500 terk işlemleri için 1300 kişiye gönderim sağlanmıştır.  Üyeleri huzursuz etmemek adına da telefonla bilgilendirmeler yapılmıştır. Lokanta ile de ilgili davalar, tazminat bedelleri çıkan personellerin hukuksal süreçleri değerlendirilmiştir. Geçmiş dönemlere ait SGK, vergi borçlarımızla ilgili de izleyeceğimiz yol belirlenmiştir” dedi.

Seçim çalışmalarında söz verdiği Kayıt Biriminin oluşturulduğunu söyleyen Yeşil; “ Yine sözlerimizden biri olan Kayıt Birimi oluşturulmuştur. Cumartesi çalışmaları yapılarak kayıt dışı çalışan esnafımız belirlenip kayıt yapmaya davet edilmiştir. Hala kayıt yaptırmayan üyelerimiz içinde telefon aramaları gerçekleştirilmiştir. Kurumumuz proje birimi tarafından Afyon ESOB Ve Harran Üniversitesi ile işbirliği yapılarak proje konularında işbirliği yapılmıştır.             Ayrıca Şanlıurfa KÜSİ başkanı Harran üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gencay Sarıışık hocamız Esnafın işini büyütmesi geliştirmesi için neler yapılması gerektiği, hangi projelerin uygulamasının uygun olacağı hakkında bilgilendirme sempozyumu düzenlemiştir. Esnaf ve Sanatkarlarımızın sorunları olduğu zaman bağlı bulundukları meslek odalarıyla temasa geçilerek sorunlar incelenmiş esnaf ve sanatkarlarımızın istekleri sorunlarıyla ilgili Bakanlıklara, Milletvekillerine, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e iletilmiştir. Sorunlar Necmettin Erkal, İŞKUR, KOSGEB gibi kurum ve kuruluşlara gidilerek sorunlar dile getirilmiştir.Esnaf ve Sanatkârlarımızı yakından ilgilendiren yasalar değişiklikler ve uygulamaları hakkında bilgi vermek amacıyla toplantılar düzenlenmiş, Kurumsal sitemizde paylaşılmış uygulamadan doğan aksaklıklar takip edilerek gerekenler yapılmıştır” diye konuştu.

Birliğe intikal eden oda ve üye bazında bütün sorunların titizlikle ele alındığını belirten Yeşil; “ Birliğimize intikal eden oda ve üye bazında bütün sorular titizlikle ele alınmakta araştırılmakta ve gereken hallerde üst kuruluşumuz olan konfederasyonumuz ve ilgili kurumlarında görüşleri alınarak müspet ya da menfi cevaplandırılmaktadır. Her ay düzenli olarak Yönetim kurulumuz toplanarak odalarımızın, esnaf ve sanatkârlarımızın istek ve talepleri değerlendirilmiştir. Dosyalar hazırlanarak ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve yetkililerine iletilmiştir. Birliğimizden odalarımız tarafından talep edilen rayiçler(çevre iller, ekonomik koşullar incelenerek) kurulan komisyonlar tarafından talepleri karşılanmıştır. Kardeş Birlik Afyon Esob ziyaret edilmiş ve kurumumuza fayda sağlayacak yenilikler kurumumuzda uygulanmaya başlamıştır. Niğde günlerinde Niğde Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği olarak hem ilimizi hem esnaf ve sanatkârlarımızı Ankara’da meslek erbabı layıkıyla temsil ettik. Esnaf ve sanatkarlarımıza finans konusunda destek olabilmek adına Türkiye Finans, ve Türk Ekonomi Bankası ile işbirliği yaparak protokol hazırladıklarını belirtti.

Yeşil, “Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal kurumumuzu ziyaret etmiş ve esnaf ve sanatkârlarımızla buluşarak istek ve temennilerini iletmeleri sağlanmış. Ayrıca Sayın Bakanımıza Esnaf Sanatkârlarımızın sorunları ve çözüm önerileri hakkında hazırlamış olduğumuz dosya Bakanımıza iletilmiştir. Vekillerimiz de tek tek ziyaret edilip Esnaf Sanatkârımızın sorunu kendilerine sözlü ve yazılı beyan edilmiştir. İŞKUR; Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürlüğü KOSKEB, SGK gibi kurumlarla esnaf ve sanatkârlarımızın bilgilendirilmesi için Devlet Teşvikleri, Esnaf ve sanatkârların ekonomideki yeri gibi seminerler toplantılar düzenlenmiştir. Niğde Ömer Halis Demir Üniversitemiz ve Nesob işbirliği Esnaf Buluşması ve ‘Mutlu öğrenci Mutlu Esnaf konulu seminer düzenlenerek; üniversite-öğrenci, Esnaf ve sanatkârlar bir araya getirildi. Kurumumuz ve Mesleki Liselerimiz ile protokoller imzalandı.  Okullar ile ilişkilerimiz daha da kuvvetlendirildi. Niğde ili 01.06.2018-09.04.2019 tarihleri arası; kayıt birimi tarafından; yeni kayıt 940 kişi vize işlemleri için 568 kişi; sicil terk işlemleri için 588 kişi, meslek değişikliği için 90 kişi sicil tasdiknamesi işlemleri için 381 kişi ihale durum belgesi için 26 kişinin işlemleri yapılmıştır” dedi.

200 Esnaf ve Sanatkarın muhasebesinin tutulduğunu ifade eden Yeşil; “Birliğimiz muhasebe biriminde 200 esnaf ve sanatkârımızın muhasebesi tutulmakta ve danışmalık sağlanmaktadır. Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği olarak birliğimize bağlı 26 mesleki odanın katılımı ile ilimizde Ahilik kültürü haftası etkinlikleri düzenlenerek, ilimizde esnaf ve sanatkârların önemini bir kez daha vurguladık. Yıllardır NESOB’un çözülemeyen problemi olan NESOB Hizmet Binası’nın ruhsat işlemleri ile ilgili belediye ile yoğun bir çalışma yapılarak dosya hazırlanmış ve bina tapu ve ruhsatı alınmıştır. Binamızın Asansör, doğalgaz sorunları çözülmüştür. Binamızın durumu arsa olarak gözükürken her katın tapusu ve kat ittifakı alınmış, elektrik tüketimi şantiye olarak gözükürken normale çevrilerek elektrik tüketimi azaltılmış ve elektrik ödemelerinin meblağsı düşürülmüştür. KOSKEB İl temsilciliği için gerekli çalışmalar yapılarak; Ankara’da Prof. Dr. Sayın Cevahir Uzkurt ile görüşülüp Kurumumuz bünyesinde KOSKEB il temsilciliği alınmıştır. TESK Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’le görüşülüp bütün esnafların buluşma noktası olacak TÜMESOB.com kurulmuş olup alt yapı çalışmaları bitirilmiş ve pazarlama aşamasına getirilmiştir. Birliğimize ait olan düğün salonu kurumumuza fayda sağlayacak şekilde anlaşmalar yapılarak sözleşmesi revize edilmiştir.  Genel Sekreterlerle eğitim semineri düzenlenmiş olup, sicil, muhasebe, kosgeb, devlet destekleri güncel mevzuatlarla ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır. Ayrıca, davet edildiğimiz bütün esnaflarımızın açılışlarında bulunmaya çalıştık. Bulunamasak dahi yarım elma gönül elma çiçeğimizle manevi desteğimizi hissettirdik. TESK'te Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu ile Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmalık Grubunda dahil edildiğimiz için aylık  düzenli olarak katılım sağlamaktayız. Esnaflarımızın sorunlarına hiç bir zaman duyarsız kalmadık. Halıcı ve yıkamacılar federasyonu başkanının katılımıyla toplantı sağlandı;  istek şikayet ve rayiç durumları belirlendi. TESK’te Birliğimiz yararına olabilecek bütün toplantılarına katılmaya azami özen göstermekteyiz.  15-18 Nisan 2019 yılında TESK’in Antalya’da düzenlemiş olduğu Başkanlar Kuruluna yönetimimiz ile birlikte katılım sağladık. Karşılıklı İstiare, eğitim ve mesleki dayanışmalarla ilgili karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Kurumların düzenlemiş oldukları eğitime okumaya verilen kampanyalara hassasiyetimiz desteklerimiz de maksimum düzeydedir.  Birlik olarak spor aktivitelerine de her zaman destek olduk. Türkiye derecesi yapmış ve tüm Sporcularımızın yanında olmaya çalıştık.Bu zamana kadar geçen süreçte Kurumumuzu daha güzel yerlere taşımak adına ben ve yönetimim elinden gelen çapayı ve emeği göstermiştir. Bundan sonraki süreçlerde de ekip olarak en güzel işlere imza atmak için bütün gayreti göstereceklerini ifade etti.
 
 
Editör: TE Bilişim