Ticaretteki ünüyle bilinen Kayseri, Avrupa Birliği'nin sağladığı hibe ve fonlara en çok ilgi gösteren İl oldu. Niğde ise son sırada yer aldı.
 
 Projelerine en çok finansman desteği alan illerin başında yer alan şehir, 20 milyon 172 bin 834 Euro’luk hibe alırken listede ikinci sırayı takip eden Van’ın aksine Niğde 5 milyon 309 bin 359 TL ile son sıralarda yer alabildi.
 
        Avrupa Birliği’nin (AB) hibe programları kapsamında işletme ve kurumlara fon sağladığı kredilere gösterilen ilgi gün geçtikçe artıyor. 8 yıllık süre içinde sosyal içerikli konularda Odalar, İl Özel İdareleri, dernek, vakıf, belediye, kooperatif, üniversite, sendika ve köye hizmet götürme birlikleri gibi sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan 2 bin 851 projeye finansman sağlandı. Bu projelere verilen toplam destek ise 360 milyon 725 bin Euro. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi verilerinde Türkiye’deki AB projelerinin detayları yer alıyor. AB’nin istihdamdan tarıma, hayvancılıktan kalkınmaya kadar sosyal içerikli projelere verdiği kredilerin Türkiye’deki dağılımının bulunduğu istatistikte, illerin imzaladıkları toplam sözleşme sayıları ile ne kadar hibe desteği aldığı da görülüyor. Ayrıca kurum ve kuruluşların istatistikî verileri de mevcut. Verilerde illerin performans sıralamasında alınan hibe desteklerine bakıldığında Kayseri’den sonra ikinci sırayı Van (19 milyon 596 bin Euro), üçüncü sırayı Konya (17 milyon 245 bin Euro) aldı.
 
VAN İKİNCİ, MALATYA, DİYARBAKIR, BİNGÖL
MUŞ VE ŞANLIURFA İLK 20 İL ARASINDA
 
       AB projelerinden hiçbir pay alamayan şehirler ise Kilis, Bilecik ve Afyon. Verilerde büyükşehirlerin durumuna bakıldığında Ankara ve İstanbul en çok pay alan ilk beş şehir arasında yer alırken, İzmir ise 81 İl arasından 39, turizm şehri Antalya ise 43'üncü sırada yer aldı. Doğu ve güneydoğu illerinin AB projelerinden pay alan şehirler  arasında üst sıralarda yer aldığı görülüyor. Van’ın ardından Malatya, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Şanlıurfa ilk 20 il arasında. Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinin bazı şehirleri ise AB projelerinden pay alan iller arasında son sıralarda bulunuyor. Kuruluşların aldıkları hibe dağılımında ise ilk sırada belediyeler geliyor. 355 sözleşme imzalayarak 98 milyon 681 bin Euro’luk hibe alan belediyeleri 654 sözleşme adedi ve 47 milyon 767 bin Euro ile KOBİ’ler takip ediyor. Kuruluşlar arasında en az hibeyi anaokulları aldı. 4 sözleşme ve 276 bin Euro desteği alan anaokullarını yine 4 sözleşme ile 314 bin Euro’luk destek alan Rehberlik ve Araştırma Merkezleri izledi. Kuruluşlar arasında Milli Eğitim’e bağlı kurumların daha az hibe aldığı dikkatleri çekiyor. En fazla pay alan kuruluşlar sıralamasında 8. sırada yer alan üniversitelerin 106 projesi ve 16 milyon 746 bin Euro’luk hibesinin ardından meslek liselerinin 64 projesi ve 8 milyon 232 bin Euro’luk hibesi göze çarpıyor. AB’den hibe alanlar arasında 36 muhtarlık projesi de bulunuyor. Muhtarlar, AB’den 5 milyon Euro’nun üzerinde hibe almaya hak kazandı.

Editör: TE Bilişim