Niğde Üniversitesi  tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Türkler ve Arp” konulu konferans düzenlendi.


Niğde Üniversitesi, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Feyzan Vural’ın konuşmacı olduğu programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Yıldırım, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Feyzan Vural’ın biyografisinin okunmasıyla başlayan konferansın başında arp çalgısının temel özellikleri ile dünya tarihinde arp konularına değinildi. Doç. Dr. Vural, sunumunun devamında Türk müzik tarihinde arpın yeri ve geçmişini irdeleyerek, günümüz Türkiye’sinde kullanılan arp ve çeng çalgıları, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde çeng ve kullanım yerleri, çengin kökeni, Uygurlar döneminde arp çeşitleri üzerinde durdu.

Uygur arplarına temel teşkil eden ve bilim dünyasında şimdiye kadar fazla vurgulanmamış olan Hun arpı ve nitelikleri hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Vural, Arp ve çeng çalgısını gösteren müzik örneklerin yer aldığı, Hun arpının ve Türk arplarını konu alan minyatürlerin fotoğraflarının sunulduğu konuşmasında, arpın Türk kökenlerini vurguladı ve bu konuda Türklerin çevre medeniyetlere yaptıkları etkileri anlattı.

Programın sonunda konuşmacı Doç. Dr. Feyzan Vural’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Yıldırım tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

 





Editör: TE Bilişim