Özel Sungurbey eğitim kurumları tarafından “Televizyon ve Cep Telefonunun Zararları” konulu veli ve öğrencilere yönelik seminer düzenlendi.

 

Seminere sosyal bilişim hizmeti uzmanı, sağlık bakanlığı bilim kurulu üyesi araştırmacı – yazar Refik AKTEN  “345 çocuk üzerine yapılan araştırmaya göre, sürekli televizyon izleyen çocukların konsantrasyon zorluğu çektikleri, günde 3-4 saat televizyon izleyen çocuklarda ise, hiç izlemeyenlere oranla dikkat bozukluğu riskinin % 30-40 oranında arttığı ifade edilmiştir.

 

Televizyonu çocuklar açısından eğlenceli kılan için boş eğlence anlayışı değil hızıdır. Küçük çocuklar için programın içeriği ne olursa olsun bu hız eğlencelidir, çizgi film hızında gerçekleşir olaylar. Televizyon, izleyenlere gözlerinin önünden ya da kulaklarından geçen bilgileri işleyebilmelerine yetecek zamanı tanımaz. Çünkü 3,5 saniye bir şeyi düşünüp anlayabilmek için çok kısa bir süredir.

 

Birçok aile çocuklarının en büyük sorununun çalışmamaları, konsantre olamamaları olduğunu belirtmektedir. Aslında bu tespit son derece doğrudur. Çünkü çocuklar okul dönemine kadar televizyonda sürekli olarak 3,5 saniyede değişen görüntü ile muhatap olmakta iken okulda öğretmenlerinin ders anlatırken görüntüleri bu kadar hızlı değildir. Aynı zamanda öğretmenler hızlı bir şekilde renk değiştiremedikleri gibi ses efektleride kullanmazlar. Tüm bunlar birleştirildiğinde çocuğun öğrenmesi ve derste dikkatini toplaması son derece güçtür. Aslında eğitim kurumları eğitimin ilk dönemde televizyonun bu yıkıcı etkisini tamir için çaba sarf ederler.” dedi.


Editör: TE Bilişim