Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, Kış ayının gelmesiyle birlikte, soba zehirlenmelerine karşı önlem amacıyla soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kurallar konusunda uyarılarda bulundu.

Vatandaşlara, “Lodoslu ve fırtınalı havalarda sobalarınızı yatmadan önce mutlaka söndürün” uyarısında bulunan Dr. Okur, Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı” diyen Dr. İl Müdürü Okur, iyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanmasını önerdi.

Soba zehirlenmelerine karşı önlem amacıyla soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kurallar konusunda uyulması gereken konulardan da bahseden Okur,  “Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yâda gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir” dedi. 

Lodos süresince dikkat edilecek hususlar dikkati çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Okur, konuşmasına devamla şunları söyledi: Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır.  Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir. Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'lu telefondan İtfaiye Servisi'ni aranmalıdır. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır. Türkiye'de Güneybatıdan esen lodos, güneyden estiği için genellikle sıcak hava taşıyan bir rüzgârdır. Dumanın yükselme hızı, dumanın sıcaklığı ile etrafını saran havanın sıcaklığı arasındaki farka bağlıdır. Diğer bir deyişle, bacadan çıkan duman ve gazlar kendilerini soğuk bir ortamda bulduklarında hızla yükselebilirler. Sıcak bir rüzgâr olan lodos, dış ortam sıcaklığını arttırdığı için sadece sobayı boğmaz aynı zamanda bacanın çekiş gücünü de büyük ölçüde azaltır” diye konuştu.

Vali Çelik Sağlık yatırımlarını yerinde inceledi Vali Çelik Sağlık yatırımlarını yerinde inceledi

Editör: Selim GÖKEL