Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür ile Rektör seçiminin ardından ilk görüşmeyi Borhaber.net editörleri Fatma Tan ve Erdal Güçer yaptı.

 

İkinci defa bu kadar yüksek bir oyla seçilmiş olmak insanların bizim düşüncelerimize, projelerimize önem verdiğini göstermiş olması son derece önemli diyen Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür; “Toplam oyun yüzde 75’ini alarak seçilmiş olmak çok güzel bir şey bu durum üniversitenin istikrarı ve kararlılığı açısından da güzel bir durum. Bu aslında daha önceki seçimdeki teveccühün devamı olarak ortaya çıktı. Önceki seçimde yüzde 60 civarında olan desteğin  şu an yüzde 75 olması olumlu bu durumdan mutluyuz. Bu üç aşamalı bir seçimdi. YÖK ve Cumhurbaşkanlığı noktasında da bu sürecin devam etmesi ve sonuçlanması güzel bir şey. Tabii ki bize güvenen insanları mahcup etmememiz gerekiyor. O nedenle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada devam ettirmek istiyoruz. Mutlaka her günün bir önceki günden daha iyi ve daha farklı olması için çaba harcıyoruz” diye konuştu.

 

EN BÜYÜK SORUN AKADEMİSYEN BULAMAMAK

Bor ilçesinin fakülte istediğini belirtmemiz üzerine Rektör Görür; “İlk etapta açık olup öğrencisi olmayan bir çok program var. Mesela; Şehir ve bölge planlama, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, İletişim Fakültesi’nde üç bölüm var hiçbirisi açık değil, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nin bu yıl iki bölümünü açıyoruz diğer iki bölüm daha sonra açılacak, bilgisayar mühendisliği bölümü, okul öncesi, özel eğitim bölümleri var öncelikle bu bölümlerin aktif hale gelmesi için çaba harcıyoruz.  Öncelikle bu aktif olmayan programlarda eksik olan akademisyenleri tamamlayıp programları aktif hale getirmeliyiz. Üniversitemizin kuruluşundan beri Mühendislikte Harita mühendisliği bölümü var ama akademisyen olmadığı için hala açamadık” dedi.

 

FİZİKİ YAPILANMA ÇOK ÖNEMLİ

Akademisyen olmadığı halde bölüm açmanın doğru olmayacağını belirten Görür “ Şu aşamada Bor İlçesine fakülte açmak için kriterlere uymuyor. 70 bin nüfus zorunluluğu var. Başka ilçelerde kurulmuş fakülteler var ama onlar çok önceleri bu kriterler konmadan önce kurulduğu için devam ediyor. Bunun yanı sıra fiziki yapılanmada çok önemli. Son dört yılda kampüs çok önemli bir noktaya geldi. Hala devam eden inşaatlar var yatırımlar var. Ödenekler bu yatırımlara göre şekilleniyor. Dolayısıyla şu anda yeni bir yatırım yapacak durumda değiliz. Ama kriterlere uymak şartıyla hayırseverlerin bina yapması durumunda yeni bölümler düşünüle bilir. Ama öncelikle aktif olmayan bölümleri aktif hale getirmek lazım ondan sonra yeni fakülteler düşünülebilir” diye konuştu.

 

BOR FİZİK TEDAVİ BÖLÜMÜ İÇİN HOCA BULUNURSA BÖLÜMÜ AÇARIM

Bor İlçesi’nde bulunan Fizik Tedavi Hastanesi bünyesinde ciddi şekilde bir çalışma yaptıklarını belirten Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür; “ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bünyesinde bir bölüm açmak için biz çaba harcadık fakat orada da en büyük sorunumuz akademisyen bulamamak oldu. Fizik Tedavi bölümüne en zor hoca bulunamayan bölümlerden birisi. Hocalar genelde Tıp Fakültelerinin olduğu yerde oluyorlar. Ama fizik tedavi bölümüne hoca bulmak neredeyse imkansız. Hoca bulunduğu takdirde en hızlı açacağımız bölümlerden biridir” vurgusunu yaptı.

 Rektör Görür “Fizik tedavi bölümüne kim hoca bulursa ben bu bölümü hemen açarım bu konuda açık ve net konuşuyorum” dedi.

 

ŞUANKİ İNŞAATLAR 2014 DE BİTECEK

Kampüste bulunan inşaatlarla ilgili olarak ta açıklamalarda bulunan Rektör Adnan Görür; “Özellikle yurt inşaatlarının, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi inşaatı Eylül ayında bitmesi planlanıyor. Mimarlık Fakültesi İnşaatı ve Kongre Merkezi inşaatlarının önümüzdeki yıl yaz aylarında bitmesi bekleniyor. İnşaatlarla bazen beklenmeyen durumlarla karşılaşılabiliyor. Bir terslik olmazsa 2014 yılında bu inşaatlar tamamen bitecek ve peyzaj çalışmalarına başlayacağız. İlerleyen zamanlarda başka inşaatlarda başlatıla bilir.

 

TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ BİR ŞANS

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nde iki bölüme öğrenci alınacak.  İki bölümde 30’ardan 60 öğrenci öğrenim göreceklerini belirten Rektör Adnan Görür; “Bitkisel Üretim ve Teknolojiler Bölümü, Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü olmak üzere iki bölüm ilk etapta öğrenci alacak. Bu bölümleri tercih eden ve kayıt hakkı kazanan öğrencilere 9 ay boyunca aylık 500 TL burs verilecek. Başarılı oldukları sürece de bu burs devam edecek. Tamamen başarıya endeksli bir burs. Doğuş Holding laboratuvarların kurulması için ihaleleri yapıyor. Yaklaşık 10 trilyon liralık bir laboratuvar yatırımı var. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin Niğde Üniversitesi için bir şans olmasını ümit ediyoruz. İyi tanıtmak lazım, yapılanma yeni, bölüm yeni tercih edecek öğrencilerin nasıl algılayacağını kestirmek çok zor. Onların iyi algılamasını sağlamakta fayda var. Bu bölümü tercih eden öğrencilerin diğer bir avantajı da Şahenk’lerin yaptırmış olduğu yurtta yerleştirilme önceliklerinin olması.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi  için uygulama alanı olarak ta 400-500 dönümlük bir arazi mevcut. Şimdilik bu alan yeterli ama yetmemesi durumunda yeni arazi teminine bakılacak. Hayvansal Üretim ve Teknoloji programları var ama o programa da öğrenci alamadık hoca bulamadık. Bu bölüme farklı nitelikteki hocalar aranıyor. Çünkü yüzde 30 oranında İngilizce eğitimi veriliyor. Hayvansal Üretim ve Teknoloji bölümünde ilk yıl hazırlık sınıfı okutulması söz konusu. Dolayısıyla hocaların çoğu yurt dışı eğitimli olması gerekiyor bu nedenle hoca bulmak zor olacak” diye belirtti. 

 

BOR’DAKİ DERİCİLİKBÖLÜMÜ KAPANABİLİR

Bor’da bulunan Dericilik bölümü ile ilgilide; “Bu yıl tekrar öğrenci alımına gidiliyor. Ama öğrenciler bu bölümü tercih etmiyorlar. Maalesef dericilik bölümü için yapılan bina ve malzemeler atıl kalıyor. Eğer bu yılda öğrenci bulamazsak bir dahaki yıla tamamen kapatma yoluna gidebiliriz” diyen Rektör Görür; “Bunda sonra Niğde Üniversitesi dört yıldır sürdürdüğü, gelişme ve ilerleme sürecini bundan sonrada devam ettirecek. İnşallah memlekete hayırlı olur.  Gerek eğitim, gerek araştırma, gerek üniversite-sanayi işbirliği alanında, gerekse uluslar arası alanda üniversitemiz varlığını üst düzey şekilde hissettirmeye devam edecek. Bizler bunun çabası içinde olacağız. Umarım muaffak oluruz. Üniversite ile kent işbirliğinin mutlaka çok daha sıcak bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Üniversitenin bu konuda samimiyetinden kimsenin şüphesi olmasın. Bundan sonraki süreç için herkese başarılar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.




Haber : Fatma TAN  - Erdal GÜÇER


Editör: TE Bilişim