Eskiler “Mart ayı dert ayı” derler. Bu atasözünün çıkış noktası hastalıklardan dolayı ama bugün bu söz ülkemizde Eylül ayı için daha çok söyleniyor.

Eylül ayında salça, turşu, kuru gıda, kömür gibi temel ihtiyaçların yanında  okulların açılması ile eğitim masrafları da Eylül ayında tavan yapıyor.

Türkiye’de kronikleşen bir eğitim sorunu var. 14 Yıldır ayni siyasi parti iktidarda olmasına rağmen, değişen müfredat, sık sık değişen uygulamalar, sık sık değişen eğitim bakanları... 

Bu yıl daha da yoğun hissedeceğiz bu eğitim sorunlarını. Öğretmen eksikliği, ekonomik istikrarsızlık, derslik eksikliği, personel eksikliği, okullarda yaşanan sınırsız disiplinsizlik…

Niğde,  LYS sınavlarında 2012 yılında Niğde Fen Lisesi öğrencisi Borlu Tamer Taşkıran’ın çeşitli branşlarda Türkiye birinci olması ile başlayan  ivme hala devam ediyor. Mirastan  yiyoruz. Niğde LYS’de Türkiye de  iyi durumda.

Peki…  TEOG’da… İllere göre TEOG sıralaması  gizleniyor

2015 yılı TEOG İl sıralaması da gizlenmiş ancak bir milletvekilinin soru önergesi ile il il sıralama açıklanmıştı. Niğde 2015 yılında 42. sırada idi.  2016 yılı il  sıralaması, Niğde’nin durumu resmen açıklanmadı. Ancak Niğde’nin diğer illere göre TEOG Başarı sıralamasında 50’nin üzerinde olduğu iddia ediliyor. Durumun vahimliğinden dolayı Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü geçtiğimiz aylarda toplantı yaptı. Bu başarısızlık tartışıldı.  TEOG’da Niğde her geçen gün kötüye gidiyor. 

Geçtiğimiz son bir iki yıl içinde Niğde’nin eğitimini fazla sorgulayamadık, kulak kabartamadık. Bunu MEB’de fark etti! ve  Borhaber.net sitemize okullarda sansür uyguladı. Okullar kapanırken bir çok veri derledik. Fakat darbe girişimi nedeni ile arada kaynar, amacına ulaşmaz  düşüncesi ile yayınlayamadık.

Her ne kadar Niğde Milli Eğitim sınav sonrasında Niğde’nin durumunu  paylaşmasa da, biz Niğde’de Eğitimin geldiği düzeyi anlamanız için  sadece iki veri paylaşacağız.

Bor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eski ismi ile Bor Ticaret Lisesi’nde geçtiğimiz Eğitim Öğretim döneminde;  

9. Sınıf da kayıtlı 100 öğrenciden 54’ü başarısızlık ve devamsızlıktan dolayı sınıfta kaldı. Takdir alan öğrenci sayısı (0) sıfır. Teşekkür alan ise 7 tane.

Bor İrfan İlk Mesleki Teknik Lisesi yani Bor Endüstri Meslek lisesinde ise;

Yine 9. Sınıftan örnek verelim. Burada kayıtlı 180 öğrenci var. Tam 90 tanesi başarısızlık ve devamsızlıktan sınıfta kaldı. Takdir sayısı burada da (0) sıfır. Teşekkür de yine 7 tane…

Diğer okullar farklı mı sanıyorsunuz?

Niğde’de bir çok okulda durum tam anlamıyla  vahim… 

Müdahale şart…



Haber- Yorum: Burcu ÇOPUR

 
Editör: TE Bilişim