Türkiye İş Kurumu Niğde İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;   2016 yılında, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından il müdürlüğümüze işbaşı eğitim programı kapsamında 785 kişiye program düzenlenmesi hedefi konmuştur. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarını planlayan il müdürlüğümüz, 2016 yılının ilk üç aylık döneminde 174 ayrı programda 300 kişiye münferit mesleklerde işbaşı eğitim programı düzenlemiştir. Kurumumuz bugüne kadar sürdürdüğü işbaşı eğitim programı çalışmalalarını hızlanan bir ivmeyle sürdürmeye devam edecektir. İşverenlerimizin işbaşı eğitim programı hakkında daha detaylı bilgi edinmeleri için kurumumuza başvurmalarının faydalı olacağı düşünülmektedir.

İşbaşı Eğitim Programı ile Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Aktif İşgücü Yönetmeliğinin 47. maddesine göre, İşbaşı Eğitim Programı en az iki sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilir. Kuruma kayıtı olmayan işyerleri ise kuruma başvuru yaparak çok kısa bir sürede Kurum kayıtlarını oluşturup, işbaşı eğitim programından faydalanabilmektedirler. Yönetmeliğin 46. maddesi hükmünden hareketle, işbaşı eğitim programlarında katılımcıların mesleki deneyim kazanarak istihdam edilebilirliklerinin artırılması amaçlandığından, herhangi bir vasıf gerektirmeyen mesleklerde işbaşı eğitim programı düzenlenmez. İşbaşı eğitim programına katılabilecek kişi sayısı, programın başlama tarihi itibarıyla aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde programın başladığı tarihe ait fiili çalışan sayısını gösteren belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden, kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenir. Program, 2 ile 10 arasında çalışanı olan işyerlerinde 1; 10’un üzerinde çalışanı olan işyerlerinde çalışan sayısının 1/10 oranında katılımcı ile düzenlenebilmektedir.

İşsiz kişilerin (katılımcı) programa katılabilmesi için aşağıdaki şatları sağlanması gerekmektedir.

a) Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
b) 15 yaşını tamamlamış olmak (Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde 18 yaşını
tamamlamış olmak).
c) İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak
ç) Emekli olmamak,
d) Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde program düzenlenecek
İşverenin çalışanı olmamak.
İşverenler, programa başvuru yaparken aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir:
a) Talep dilekçesi,
b) İşveren taahhütnamesi
c) Ön Talep Formu
d) İşveren türüne göre; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tüzüğü, birlik veya oda kaydı belgelerinin aslı veya noter onaylı örnekleri veya işverenin hukuki durumunu gösterir belge (Belgelerin aslı görülmek suretiyle il müdürlüğü onaylı örnekleri de geçerli olabilecektir).
e) Son üç aylık sigortalı çalışan sayısını gösteren belge veya katılımcı adaylarının son üç aya ait sigorta dökümünü gösterir belge (katılımcının işverenin çalışanı olup olmadığının kontrolü amacıyla istenir).
f) İşverenin veya işverenin imzaya yetkili temsilcisinin imzasını gösterir belge (Belgenin aslı görülmek suretiyle il müdürlüğü onaylı örneği de geçerli olabilecektir).

Editör: TE Bilişim