Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emre Ünal, Milli Eğitim Bakanlığı'nca kamuoyunun görüşüne sunulan ilkokul ve ortaokul müfredatı hakkında İhlas Haber Ajansı'na (İHA) değerlendirmelerde bulundu.  

  Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), bir yıldır hazırlıkları süren tüm öğretim kademelerindeki 51 zorunlu derse ait yeni müfredat taslak programı, "http://mufredat.meb.gov.tr" adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat için internet sitesi üzerinden 10 Şubat'a kadar görüş bildirilebilecek.

  Ülkemizin gelişimine ışık tuttuğuna inandıklarını belirten Doç. Dr. Emre Ünal, yeni müfredatın taslak olduğunu ve halk tarafından verilen önerilere açık olduğunu belirterek, ’15 Temmuz gibi kötü olayların yaşanmaması adına bu konuların müfredata alınmasının çok önemli olduğunu aktardı.

  Ünal, ‘Bunun için sosyal medyada da kampanyalar başlatıldı. ‘Yarın için bugün’ isimli sosyal medyada hashtag açıldı. Sosyal medya üzerinden herkes fikrini yazıyor. Bakanlığımızın bunu dikkate alacağını düşünüyorum. Milli eğitim bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Programın kazanımlarının belirleyicilerinden bir tanesi de halk toplum. Dolayısıyla toplumda eksik görülen gelişmeleri de yazarak bildirerek yansıtılmalıdır. Teknolojide meydana gelen gelişmeler eğitimde de çok önemli. Biz 21. yüzyıl inşasında koyduğumuz hedeflerimiz var, Türkiye’nin 2023 hedefleri var. 2071 hedeflerimiz var. 1900’ler de alan olumsuz hadisenin programlarda yer almasın ben önemli görüyorum. Niye çünkü biz gelecek kuşaklara bunu anlatmak durumundayız. Hangi yanlışlar var bunların düzeltilmesi için neler yapılması gerekiyor. Toplumun hafızasında bunların yer alması gerekiyor. Bu gibi güncel gelişmelerin programın içine dahil edilmesi bence çok önemli fayda sağlar.’’dedi.


  Müfredatın güncellenmesi şart
  Müfredatın 4-5 yılda bir güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Ünal açıklamasına şu şekilde devam etti; ‘‘Programların çok sık değiştiği eleştirileri yer alıyor. Ben bunların 4-5 yılda bir zaten değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla güncelleme şart. Bizim eğitim sistemimizi 4*3 sistemi. Her dört yılda bir mezunları değerlendirip programda yenileme şart. Bu dört yılda tabi sadece mezunlara bakarak değil hem toplum hem birey hem de yapılan genel değişikliklerin içinde bulunduğu bir güncellemenin sisteme yansıması gerekiyor. Yoksa biz 21. Yüzyılda gelecekte önemli yerlerde olacak toplumumuzu oluşturacak gençlerimizin eğitimlerini de eksik bırakmış oluruz. Bu hataların eksikliklerin giderilmesi için şimdiden bazı adımların atılması gerekiyor. Bu adımlar için en önemli nokta nedir tabi ki eğitim.’’ diye konuştu.

  Ortaya konulan müfredatın taslak müfredat olduğunu ifade eden Ünal açıklamasının devamında şunları söyledi; ‘‘Şimdi ortaya konan müfredat taslak müfredat. Kesin olacak bir şey yok. Milli eğitim bakanlığı belli bir sürece kadar programda yer alan bilgiler için tüm eğitim kadroların görüşünü istiyor. Tüm paydaşların görüşleri alınıyor. Kim bunlar, birey olabilir, basın olabilir, sivil toplum olabilir, eğitim sendikaları olabilir, veliler olabilir, öğrenciler de olabilir. Bunlar daha kapsamlı düşünülebilir. Her kesin görüşü alındıktan sonra taslağın son şeklini alması bence çok önemli. Son dönemle gelişen güncel olayların programlar içinde yer almasıyla öğrencilerimizin bugünleri gelecekte de unutmamasını sağlayacak. Çünkü çok önemli badireler atlattık. Cumhuriyet tarihinde yaşanan ön önemli badirelerin gençlerimiz zamanla unutmaması için hatırlaması öğrenmesi gerekiyor. Bilime önem vermeliyiz. Biz neye bakacağız 4 yada 5 yıl sonra bakacağız, ne oldu neyi değiştirdik niye değiştirmek istedik. Eksik taraflarımızı görüp aksaklıkları ilgili birimlere iletmek çok önemlidir. Bu bir program deşikliği değildir gözden geçirmedir elbette aksaklıkları gözden geçireceğiz.’’ şeklinde konuştu.

 
Editör: TE Bilişim