Eğitim 2023 Derneği’nden Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nden Hakemlere iletişim ve Beden Dili Semineri 

 

Eğitim 2023 Derneği Genel Başkan yardımcısı Gazi Karabulut, Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Niğde Şube Başkanı Özer Velioğlu’nun daveti üzerine Niğde’de görev yapan hakemlere İletişim ve Beden Dili konulu bir sunum gerçekleştirdi.

 

Bir açılış konuşması yapan dernek başkanı Özer Velioğlu “Gayemiz sadece hakemlik ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak değil. Aynı zamanda sosyal ve kültürel faaliyetlerle özellikle genç arkadaşlarımızın toplumsal etkinliğini artırmaktır.” Dedi

 

Daha sonra sunuma geçen Karabulut şu görüşlere yer verdi:

 

Hareket ve yüz ifadelerimizin kullandığımız sözcüklerden sekiz kat daha güçlü olduğunu biliyor muydunuz?

Söz              :  % 7      

Ses tonu   :  % 35

Beden dili% 58

İki insan birbirinin farkına vardığı anda iletişim başlar.

 

Mimiklerin, jestlerin ve diğer vücut hareketlerinin en etkili kullanımlarını bize sunan kişiler politikacılar ve stand up gösteri yapanlardır.

 

Bir gösteriye gittiğinizde sizi en çok etkileyen nedir düşündünüz mü? Tek kişilik tiyatroya gittiyseniz özellikle de tarzı komedi ise, ayni esprileri bir arkadaşınıza yapmayı denediniz mi? Sizin kahkahalarla güldüğünüz bir espriye sadece bir tebessümle karşılık verebilirler ya da gülmeyebilirler.

 

Bunun sebebi sahnedeki profesyonelin ayni zamanda beden dilini çok iyi kullanmasıdır.

 

jestler ve mimikler diğer kişilere görsel sinyaller gönderen hareketlerdir. Bizim bir jestten söz edebilmemiz için yapılan hareketin bir başkası tarafından görülmesi ve yaşadığımız duygu ve düşünceyle ilgili bir bilginin karşımızdaki kişiye iletilmesi gereklidir. Aslında her bir jest, düşünce ve duygu ürünü olduğu için doğal olarak bu özelliklerini barındırır.

Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri; baş, el, kol, ayak, bacak ve bedenin kullanım da jestleri oluşturur.

 

İnsanlarla daha iyi ilişkiler kurabilmek için; öncelikle beden dilini iyi kullanmak, ayrıca; karşımızdakinin yansıttığı kişiliği olduğu gibi kabul edip, ona seçim hakki tanıyarak,  asla utandırmayarak,  zaman zaman övgü ve onay vererek, yardım etmesine imkan sağlayarak ve onu iyi dinleyerek bu ilişkiyi daha da geliştirebileceğimiz açıktır.”

 






 



Editör: TE Bilişim