CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda öğrenciler arasında artış gösteren zararlı madde kullanım alışkanlığına dikkat çekmek amacıyla, konuyu Millî Eğitim Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
 
Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Projesi (TBM) kapsamında hedef gruplara farkındalık kazandırılmaya çalışıldığını açıkladı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, okul çevrelerindeki zararlı madde alışverişinin önlenmesine yönelik çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.
 
BAKANLIK VE YEŞİLAY ARASINDA ORTAK PROJE
 
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP milletvekili Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında başlatılan TBM Projesi kapmasında, alkol, tütün, madde, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında bilimsel verilere dayalı, güncel, konunun uzmanlarınca hazırlanmış, hedef grup yaş ve gelişim dönemlerine uygun, etkin, sürdürülebilir, standart eğitim modüllerinin oluşturulduğunu bildirdi.
 
28 BİN REHBER ÖĞRETMEN
 
Bu eğitim modülünün yaş aralığının, okul öncesi dönemden başlayarak, yetişkin dönemleri de kapsadığını anlatan Bakan Yılmaz, “Rehber öğretmenlere eğitici eğitimi verilerek illerde bu modüllerin kullanılması sağlanmıştır. Bu proje kapsamında yaklaşık 700 eğitici yetiştirilmiş olup 28 bin rehber öğretmen uygulayıcı eğitimi almıştır. TBM programı kapsamında 2015-2016 eğitim öğretim yılında tüm ülke çapında 673. 984 öğretmen, 10.755.907 öğrenci, 1.889.614 veliye ulaşılmıştır. Hedef gruplar madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında farkındalık ve tutum kazandırılmaya çalışılmıştır” dedi.
 
Bakan Yılmaz, İçişleri Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan okul güvenliğine ilişkin protokol çerçevesinde okul ve kurumlarda gerekli güvenlik önlemlerinin alınmakta olduğunu bildirdi.
 
GÜRER DAHA ÇOK İŞ BİRLİĞİ GEREKİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer uyuşturucu kullanım yaşının ortaöğrenime kadar indiğinin farklı araştırmalarla görüldüğünü ve bu konuda topyekûn bir strateji ile çalışma bütünlüğüne ihtiyaç olduğunu söyledi. Gürer Bakanın verdiği rakamlar önemli, ancak görünen o ki bu eğitimlere rağmen sorunlar devam etmektedir. Bu durumda farklı arayışlar ve çalışmalarında gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Salt kontrol ve önlemlerle sorun azalmamaktadır.” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer özellikle öğrencilerin ve çocukların kullanımına neden olan durumların ortadan kaldırılması ve önlenmesine yönelik politikaların oluşturulmasının hükümetin sorumluluğunda olduğunu ifade etti. Okul ve okul çevresinin sürekli izlenmesi gerektiğini, arkadaşlık ilişkilerinin yanında öğrencilerin psikolojik olarak bilinçlendirilmesi gerektiğini, bu alanda çalışma içinde olan kurumların iş birliği içinde olmasının sorunların çözümünde daha anlamlı ve olumlu sonuçlar doğuracağını belirterek, “Kâğıt üzerinde kalan uygulamaların karşılık bulması için takip ve kontrol süreçleri arttırılmalıdır” dedi.
.

 
Editör: TE Bilişim