Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, üniversitelerde yaşanan sorunları, çözüm önerileriyle birlikte YÖK’e ilettiklerini belirterek; sorunların çözüme kavuşturulması durumunda üniversite çalışanlarının önemli oranda rahatlayacağını söyledi.
 
Özüdoğru yaptığı açıklamada, geçtiğimiz haftalarda Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlığındaki Genel Merkez yönetiminin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı makamında ziyaret ettiklerini hatırlatarak, Özcan’a önemli konularda tekliflerini ilettiklerini belirtti.
 
“Asker Öğretim Görevlisi Modeli olsun”
Askerlik görevini yapmayan öğretim elemanlarının, öğretim elemanı ihtiyacı olan üniversitelerde, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki asker öğretmen modelinde olduğu gibi, belli bir süre görevlendirme ile askerlik hizmeti yapmalarının sağlanması yönünde çalışma yapılması talebini YÖK’e teklif olarak sunduklarını ifade eden Özüdoğru, “Sayısı gittikçe artan üniversitelerde öğretim elemanı ihtiyacı bu yolla çözülebilir” şeklinde konuştu.
Doçentlik sözlü sınavlarının görsel ve işitsel olarak kayıt altına alınması gerektiğini ifade eden Özüdoğru, “Doçent unvanı alan öğretim elemanları, üniversitesinde kadro ihdas edilerek, iki ay içerisinde doçentlik kadrosuna atanmalıdır” dedi.
 
Rektör seçimlerinde öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman gibi öğretim elemanlarının dışında kalan öğretim üyelerinin oy kullanma hakkının bulunması rencide edici olduğunu belirten Özüdoğru; “Rektör seçimleriyle ilgili kriterler, bütün üniversite çalışanlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca öğretim elemanlarının ders ücretleri çok düşük düzeyde kalmıştır. Günün şartlarına uygun hale getirilmelidir. Üniversitelerde çalışan şefler 1. kademe yöneticilik görevini yürütmelerine rağmen memur kadrolarında olan personelle aynı ücret almaktadırlar. Şeflerin mağduriyetinin giderilmesi için özel hizmet tazminatı oranları yeniden düzenlenmelidir” şeklinde konuştu.
 
“Yeni YÖK Yasası’nda çözeceğiz”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, sorunların önemli bir kısmının yeni YÖK Yasası’nda çözüme kavuşturulacağını ifade etti. Öğretim elemanlarının sicil sistemi ile ilgili bir çalışma yaptıklarını belirten Özcan, rektör seçimlerinde öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman gibi öğretim elemanlarının oy verme konusunu ise, yeni Yasa’da çözeceklerini kaydetti. Üniversite çalışanlarının yeni yasayı beklemeleri gerektiğini de sözlerine ekleyen Özcan, sendika yönetimine teşekkür etti.
 
Editör: TE Bilişim