Niğde İli Bor İlçesinde eğitim alanındaki en büyük eksikliklerden birinin giderilmesini sağlayan Bor Fen Lisesi’nde 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 340 öğrenci öğrenim görecek.


Milli Eğitim Bakanlarından Nimet Çubukçu'nun geçtiğimiz yıllarda Bor İlçesini ziyaretlerinde başta Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın büyük çaba ve katkıları sonucunda uzun süredir ilçeye bir Fen Lisesi kazandırılması için başlatılan çalışmalarla Cığızoğlu Osman Efendi Mahallesi’nde atıl bulunan Bor Şarap Fabrika sahası mutlu sonla noktalanarak, 2012 yılında eğitim alanına dönüştürüldü. 200 kişilik (100 kız, 100 erkek ) öğrenci yurt binaları ve bağımsız spor salonlu modern Bor Fen Lisesi bu yıl ilk mezunlarını verecek. Niğde dışından da Bor Fen Lisesine yoğun ilgi gösteren öğrencilerin kayıtları yapılıyor.


340 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRECEK



Bor’u eğitimde de bir marka şehir haline getirmek için atılan en büyük adımlardan biri olan Bor Fen Lisesi’ne 2014-2015 eğitim-öğretim yılında seviyeli eğitim, güzel bir gelecek, iyi bir kariyer için fiziki imkanları, güçlü eğitim kadrosu ile gelişmiş teknolojilerle donatılı, öğrencilerin çok yönlü gelişmelerine katkılar sunarak öğrencilere hizmet vermeye devam eden okula bu yıl 90 öğrenci kayıt hakkı kazandı. Kontenjanın dolmasıyla ilgili herhangi bir problem bulunmadığı öğrenilirken kesin kayıtlar, nakil süresinin dolmasının ardından belli olacak. 24 derslik Eylül ayı içerisinde ise Bor Fen Lisesi’nin öğrenci sayısı netlik kazanacak. Bor Fen Lisesi’ni sadece bölgeden değil uzak ve yakın illerdeki öğrencilerin de tercih ettiği biliniyor. TEOG sınavının açıklanmasının ardından Niğde Bor Fen Lisesi’ne yerleşen öğrenciler, velileri ile birlikte okula gelerek okul hakkında detaylı bilgiler almayı da ihmal etmiyor.

 
 FEN LİSESİ’NİN ÖZELLİKLERİ 

Ülkemizde ilk olarak 1960’lı yıllarda kurulan matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmeyi, öğrencileri  araştırmaya yöneltmeyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile yeni buluşlara ilgi duyanların çalışacakları ortamı ve koşulları hazırlamayı, yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirmeyi amaçlayan Fen Liseleri’nde öğrencilerin yabancı dil öğrenmesine de önem veriliyor. Fen Liseleri bir yandan zeka düzeyleri ile fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlarken, bir yandan da öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarına, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemelerine yardımcı olacak şekilde yabancı dilde iyi yetişmelerini sağlamayı da kendilerine hedef olarak belirlemiştir.

 
Fen Liseleri her yıl geleneksel olarak üniversite sınavlarında 4 yıllık fakültelere en çok öğrenci yerleştiren, hem kitlesel hem de bireysel başarılarıyla en başarılı okul türleri arasında yerini almaktadır. Fen Lisesi mezunlarının büyük bir bölümünün mühendislik ve tıp alanlarını tercih ettiği fen liseleri her yıl artan sayısı ve kontenjanlarıyla özellikle fen ve matematik alanında kaliteli eğitim almak isteyen öğrenciler tarafından tercih edilmesi gereken okullardır.

 
Kendisine fen ve matematik alanında yetiştirmek isteyen, bu konuda projeler üretmeyi düşünen, çalışmalar ve deneyler yapmak isteyen öğrencilere hitap eden fen liselerine her yıl alınacak öğrenci sayısının 4 şubeyi, bir şubedeki öğrenci sayısının ise 30 yı geçmez. Ancak, okulun fiziki imkan ve donanımı ile öğretmen sayısı dikkate alınarak yeni bir bir sınıf daha açılabilir. Fen liseleri eğitim-öğretim süresi 4 yıl olan yatılı ve karma okullardır. Ancak bu okullarda öğrenci velilerinin istekleri doğrultusunda gündüzlü öğrenciler de öğrenim görebilirler. Eğitim-öğretim Türkçe yapılmakta ancak matematik ve fen grubu derslerindeki teknik terimlerin yabancı dildeki karşılıkları da öğrencilere öğretilmektedir. Bu okullarda birinci yabancı dil olarak İngilizce okutulmaktadır.
Editör: TE Bilişim