Külden Dayanıklı Beton Üreten Çevre Mühendisliği Bölümü Öğrencileri Türkiye 3’üncüsü  Oldu.

Niğde Üniversitesi  Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri atık külden dayanıklı beton üreterek “Ne Üretelim Etkinlikleri ve Proje Yarışması”nda Türkiye 3.sü oldu. 

 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) tarafından her yıl düzenlenen “Ne Üretelim Etkinlikleri ve Proje Yarışması”nın 12’ncisi 11-12 Eylül 2014 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. 

Üniversite Sanayi İşbirliğine En Büyük Örnek

 

Yeni bilgi ve teknoloji üretebilen, geliştirebilen, hammadde kaynaklarını katmadeğeri yüksek ürünlere dönüştürebilen, yaratıcı ve girişimci gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak ve üniversite–sanayi işbirliğinin gelişmesine olanak sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyon iki gün sürdü.

  

Öğrencilerin sanayiciler, iş adamları ve  akademisyenlerle birebir görüşme fırsatı bulduğu yarışmaya Türkiye’deki farklı üniversitelerden gelen yaklaşık 80 öğrenci katıldı. 36 lisans ve 20 lisansüstü projenin sanayici ve akademisyenlerden oluşan 21 kişilik jüri grubu tarafından özgünlük, Türkiye için katma değer ve ekonomik olarak uygulanabilirlik gibi kriterler gözönüne alınarak değerlendirildiği yarışma sonucunda “Endüstriyel Atık Külden Geopolimer Beton Üretimi” başlıklı lisans projesi ile Üniversitemiz Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri Merve Demir, Mehmet Lider Yılmaz, Serkan Polat, Halil Dördü ve Erol Özen’den oluşan grup 3 elemeyi geçip finalde yarıştı ve 2000 TL değerindeki 3.lük ödülünü kazandı.

  

Proje akademik danışmanı Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Projemiz, Üniversite-sanayi işbirliği adına yapılan oldukça önemli bir çalışmadır. Bugün dünyada 600 milyon ton uçucu külün bulunduğu tahmin edilmektedir. Ürettiğimiz dayanıklı betonun hammaddesi, yakıt olarak kömürü kullanan tüm endüstriyel kuruluşlardan elde edilebilen atık küllerdir. Proje grubundaki bu 5 lisans öğrencisi, atık külü kimyasal maddeler ve Portland çimentoyu bağlayıcı olarak kullanarak ayrı ayrı betonlaştırdıkları, deneyler yapmışlardır; kimyasalların bağlayıcı olarak kullanıldığı betonlar düşük sıcaklıkta (100 ve 150 oC) daha yüksek dayanım göstermişlerdir. Atık külün bedava temin edilmesi betonun üretim maliyetini oldukça düşürmekte, düzenli depolama alanlarında biriktirilen bu endüstriyel atığın piyasa değeri olan bir ürüne dönüştürülmesiyle çevresel olarak da fayda sağlamaktadır. Ayrıca bu ürün atık külün temin edildiği kuruluşlara ekonomik gelir getirecek ve kuruluşa başka sektörlerle endüstriyel işbirliği yapma şansı doğuracaktır.

 

 Dünyada ve Türkiye’de atık külün değerlendirilmesi durumunda ucuz ve kaliteli malzeme üretilmesi, atık malzemenin yeniden kullanımıyla ülke ekonomisine katkı sağlanmasının yanı sıra hem doğal hammadde ile ekolojik dengenin korunması hem de çevre kirliliğinin önlenmesinin mümkün göründüğünü ifade eden Sağlamtimur “Ürettiğimiz geopolimer beton gözenekli yapısından dolayı hafiflik, yangın dayanımı, ısı ve ses yalıtımı gibi olumlu özeliklere sahiptir. Sadece Niğde ilinde değil Dünya ve Türkiye’de de mevcut sektörler içinde insanın en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacını karşılayan inşaat sektörünün ön plana çıkması, istatistiklere göre en az 2 milyar m3 kullanıldığı tahmin edilen betonun sudan sonra kişi başına en çok kullanılan malzeme olması projenin önemini daha da artırmaktadır” dedi.

  

TÜBİTAK Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı tarafından desteklenen ve TÜBİTAK Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışması’nda “Enerji ve Çevre Teknolojileri” tematik alanında 13 finalistten biri olarak yarışan bu projede, Göknur A.Ş. Niğde Fabrikası’nın atık küllerini hammadde ve ÇİMSA A.Ş. Niğde Fabrika’sından temin edilen Portland çimentoyu bağlayıcı olarak kullandıklarını ifade eden Sağlamtimur, kendilerine teknik destek veren üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri’nden Doç. Dr. Ahmet Bilgil’e ve laboratuvarlarını kullandıkları İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri’nden Doç. Dr. Ertuğrul  Şahmetlioğlu’na teşekkür etti. 

Editör: TE Bilişim