Niğde Üniversitesi; Doğumunun 100.Yılında Ziya Samedi’yi Anma Etkinlikleri Kapsamında Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı İşbirliğiyle “Türkistan Edebiyatı’nda Ziya Samedi”konulu panel düzenledi.

 
Niğde Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’de gerçekleşen panele Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcıları  Prof. Dr. Murat Alp, Prof. Dr. Mustafa Bayrak ve Prof. Dr. Mehmet Şener, Genel Sekreter  Doç. Dr. Ethem Akyol, Dekanlar , Enstitü, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri , akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


 
Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdureşit Jelil Qarluq, Uygur ve Kazak Edebiyatı Klasik Romancısı Ahmetcan Aşiri, Kazakistan Yazarlar Birliği Üyesi Davletbek Baytursınulı, M.Avezov Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Araştırmacısı Dr. Alimcan Hamrayev, Ziya Samedi’nin Oğlu Rıza Samedi, Ziya Samedi’nin Kızı Bilkız Samedi, Kazakistan Yazarlar Birliği Üyesi Dr. Rabik İsmailov ve Kazakistan İşadamları Dernek Başkanı Dilmurat Kuziyev’in konuşmacı olarak katıldığı panel saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 
Doğu Türkistanlı yazar ve devlet adamı Ziya Samedi’nin hayatını anlatan slâyt gösterisinin ardından panel programına geçildi. Panelde toplam 7  Uygur – Kazak Bilim insanı ve yazar, Ziya Samedi’nin çeşitli yönlerinden bahsederek, hazırladıkları bildirileri paylaştı. Uygur ve Kazak Edebiyatı Klasik Romancısı Ahmetcan Aşiri, Ziya Samedi’yi her yönden anlatırken, Kazakistan Yazarlar Birliği Üyesi Dr. Rabik İsmailov Ziya Samedi ve Türk Dünyası hakkında bilgiler verdi. M.Avezov Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Araştırmacısı Dr. Alimcan Hamrayev’in Ziya Samedi’nin tarihi romanları konusuna vurgu yapmasıyla devam eden programda Kazakistan Yazarlar Birliği Üyesi Şair Davletbek Baytursınulı da Ziya Samedi ile ilgili bir şiirini paylaştı. Kazakistan İşadamları Dernek Başkanı Dilmurat Kuziyev ise bu panelin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, program hakkında kısa bir konuşma yaptı. Panelin son konuşmacıları Ziya Samedi’nin Oğlu Rıza Samedi ve Kızı Bilkız Samedi ise panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 
Panelin ardından konuşmacılar Rektör Prof. Dr. Adnan Görür’e, Kazakistan’dan getirdikleri Kazak kültürüne ait çeşitli hediyeleri sunarken, Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür tarafından da konuşmacılara teşekkür plaketi ve hediyeler takdim edildi.

 
Konuşmaların ardından kısa bir konuşma da Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür yaptı. Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür konuşmasında; “Merhum Ziya Samedi’nin şapkasını  takmış olmaktan duyduğum mutluluğu belirtmek istiyorum. Kıymetli misafirler, biraz önce hediye edilen Kuran-ı Kerim’i alırken üzerinde gördüğüm bir yıldız vardı. Bu yıldız Türk’ün olduğu her yerde var. Bu Kazakistan’da da var, Doğu Türkistan’da da var, Anadolu’da var ve hatta Balkanlarda da var. Yani zamanında söylenen Adriyatik’ten Çin Seti’ne kadar Türk Dünyasının çok somut göstergelerinden biridir. Bundan 30 yıl öncesine giderseniz bu çok kıymetli misafirlerimizle bir araya dahi gelemiyorduk. Ne haberleşme ne birbirimizi görme ne selamlaşma ne birlikte olma ne hal hatır sorma bunlar bile mümkün değildi. Bugüne geldiğimizde Cenabı Allah’ın takdiri ile bugün kendimizden olan özümüzden olan kendi kanımızdan olan kendi canımızdan olan insanlarla kardeşlerimiz ve soydaşlarımızla bir arada olabiliyoruz. Herhalde bundan daha büyük mutluluk olmasa bundan daha güzel bir şey olmasa gerek. İnşallah bundan sonraki süreçte bu tür programlarla sık sık bir araya gelir, yine birlikte olur ve burada olduğu gibi güzel şeyler paylaşarak hasret gideririz. Tekrar kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyorum hepsine saygılarımı sunuyorum. Merhum Ziya Samedi’ye Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

 
Editör: TE Bilişim