Barış Terkoğlu’nun internetteki muhteşem sentezleri kör gözleri aydınlatıyor. “BDP ve derin devlet” yazısındaki saptamalar bir örnek..

PKK’nın muhipleri olan, APO’nun TBMM uzantısı diye tanınan BDP’nin bir Muş Milletvekili var..

Adı Nuri Yaman...

Peki kimmiş bu yaman Nuri Bey?..

Kendileri çok yakın bir zamana kadar, devletin çok önemli bir biriminde görev yapan üst düzey bir memurmuş..

Barış Terkoğlu’nun konuyla ilgili satırları şöyle..

“Nuri Yaman, Mülkiye Eski Başmüfettişi. 39 yıl İçişleri Bakanlığı’nda çalıştı. Bunun son 20 yılında ise Müfettiş idi. Bilmeyenler için söyleyelim, Mülkiye Müfettişliği demek bizzat devletin kendisi demek. Valileri, emniyet müdürlerini, jandarmayı denetleyen mülkiye müfettişleri, devletin önemli sırlarına doğal olarak vakıf oluyor. Yaptıkları denetlemelerde ise devlet işleyişinin dışına çıkan uygulamaları rapor ediyor, bu sayede devlet içinde usulsüz uygulamalar engelleniyor. İşte 2007 yılına kadar bu görevi sürdüren ve son seçimlerde BDP ile parlamentoya giren Yaman’ın görevi bu...”

Şimdi burada, üzerinde düşünülecek bazı konular var..

PKK’nın devletin kılcallarına kadar nüfuzu ve devleti yönettiğini zannedenlerin bu duruma kayıtsızlığı bir konu..!

Eğer böyle değilse...

Nuri Yaman, devletin hassas biriminde sadakatle görev yapan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sadık bir görevlisiyse..

BDP’de işi ne?!. Bu işin derinliği ne?!.

Bir başka konu..

Nuri Yaman’ın kırk yıllık devlet geçmişi, BDP’li muhteremlerin “Devlet Kürtleri itiyor, ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıyor” diye yırtınmalarına bir tokat değil mi?!.

Konunun devamındaki “eğlenceli” taraf da şu..

Nuri Yaman, Taraf Gazetesi’ne; Hanefi Avcı ile dört yıl önce yaptığı görüşmede Avcı’nın kendisine elindeki yasadışı dinleme arşivini anlattığını söylemiş.

Nuri Yaman, “Avcı’yı dostça uyardım. Bu arşivin ortaya çıkması halinde kendi aleyhine kullanılabileceğini söyledim. ‘Bu olay Bumerang gibi sana dönebilir, arşivini çok sağlıklı, güvenli yerde sakla, dikkatli ol’ dedim.” 

Peki Yaman, Hanefi Avcı ile nerede karşılaşmış?

Edirne’de. Yaman Edirne’ye teftiş için gitmiş. 3 buçuk ay boyunca Edirne’de polisevinde kalmış.

İşin bir başka boyutu..

Devlet adına Edirne’ye Emniyet Müdürlüğü’nü teftişe giden Yaman, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın “yasadışı dinleme arşivi” olduğunu öğrenince konuyu rapor etmiş mi?

Avcı’nın bu nedenle yargılanmasını istemiş mi? Hayır.

Nuri Yaman, 2006 yılında muhafazakar bir portre çizen Emniyetçi Avcı’nın “arşivini”  öğreniyor, ancak bunu raporlamak yerine  “iyi saklaması” tavsiyesinde bulunuyor. Ne zaman Avcı hükümetle ve cemaatle ters düşüyor, Yaman, Taraf Gazetesi’ne Avcı’yı ihbar ediyor.

Önemli bir soru da; elinde dinleme arşivi olduğunu, bir emniyet müdürünün, kendisini denetleyecek mülkiye müfettişine bunları neden anlattığı.

Bunun cevabı ne kadar “Derin?!”

Hanefi Avcı ile Nuri Yaman’ın muhabbetindeki derinlik nedir?!.

- - - -