Niğde İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, Ramazan ayında suç ve suç işlenme oranlarının genel anlamda azaldığını kaydederek, “Aslında her insanda var olan hoşgörü ve tahammül potansiyeli Ramazan ayında daha fazla açığa çıkıyor ve bu da suç oranlarının azalmasına neden olduğunu söyledi.
Ramazan ayının Türk-İslam dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Emniyet Müdürü Cebeloğlu; “Bütün Müslümanların aslında Ramazan ayındaki hal, hareket ve tavırlarını yılın geri kalan zamanına yaydıkları zaman daha güzel bir dünya da yaşanabileceğine işaret etti.

Ramazan ayına genel olarak bakıldığı zaman suç ve suç işleme oranlarında azalış olduğunu kaydeden Cebeloğlu, bunun somut anlamdaki en büyük nedenlerinden birisinin toplumda alkol tüketiminin en asgari seviyeye düşmesi olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte insanların Ramazan ayında oruçluyken hoşgörü ve tahammül olgularının daha fazla artmasının da insanların suça buluşma oranlarını düşürdüğüne dikkat çeken Cebeloğlu, “Ramazan ayında insanlar hoşgörü, tahammül, sabır ve iyiliğe teşvik edildiğinden kavgadan, beladan uzak duruyorlar. Manevi duyguların bir anlamda doruğa ulaştığı Ramazan ayında insanlar daha az suça bulaşıyorlar. Bireyler kendilerinde ibadete ve camilere daha fazla zaman ayırma zorunluluğu hissederek zamanlarını bu şekilde geçirme eğilimine giriyorlar, bu da insanların kavga nedeni olacak tartışma veya polemiklerden uzak durmasına neden oluyor. Bir diğer husus aslında her insanın özünde var olan hoşgörü ve tahammül potansiyeli Ramazan ayında daha fazla açığa çıkıyor ve insanlar birbirlerine daha fazla iyi niyetli oluyorlar. İnsanlar bu ayda daha fazla empati yeteneğini kullanarak kendisini karşısındakinin yerine koyup halk, hareket ve tavırlarına dikkat ediyorlar. Tabii bu da insanların bir birlerine karşı olan saygılarının artmasına neden oluyor. Genelde hepimizin bildiği gibi Ramazan ayında en fazla tartışma akşamları iftar saatine yakın oluyor, ama bu tür olaylarda genelde tarafların oruçlu olduklarının bilincine varıp pişmanlık hissiyatı ile büyümeden, kendi aralarında uzlaşarak suça dönüşmeden bitiyor. Son olarak ben şunu söylemek isterim ki aslında Ramazan ayındaki hoşgörü ve iyi niyet yılın diğer günlerine de yayılmalı ve insanlar bu şekilde yaşamalı” dedi.
 
Editör: TE Bilişim