Geçtiğimiz günlerde İzmir’de meydana gelen deprem sonrası akıllara Niğde’de böyle bir deprem yaşanması neticesinde ilimizde kaç toplanma alanı olduğu ve bu toplanma alanlarının nerelerde olduğu akıllara geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye genelinde 15 bin 984, toplanma alanı olduğunu ve Niğde’de 35 toplanma alanı bulunduğunu bildirdi.

Toplanma Alanları, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlardır. Afet ve acil durum toplanma alanlarının yerleri, yedi kritere göre belirleniyor. Vatandaşlar, toplanma alanlarını, E-Devlet üzerinden hızlı ve kolay öğrenebiliyor. Niğde’de de 35 adet toplanma alanları bulunmaktadır.

TOPLANMA ALANLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımıyor. Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Her bir kriterin önemi ağırlıklı olarak hesap ediliyor ve kriterleri karşılama durumuna göre o yerin toplanma alanı olup olamayacağı tespit ediliyor.

Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor.

Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.

Editör: TE Bilişim