Darbe teşebbüsünün ardından ihraç ya da açığa alma kararlarına itirazları incelemek için başbakanlık ve valiliklerde kurullar oluşturuldu. Başvurular Niğde Valiliği tarafından alınmaya başlandı. 

Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Niğde Valiliği, kamu görevinden çıkarılan kamu personelinin durumlarının yeniden değerlendirilmesine ilişkin itiraz dilekçeleri Valiliğimizce alınmaktadır.” denildi.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“15.07.2016 tarihinde gerçekleşen kanunsuz bir takım darbe teşebbüsü ve bağlantılı terör olaylarının meydana gelmesi üzerine Milli Güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen kamu görevlileri ile ilgili İlimizde yürütülen çalışmalar sonucu; 23 Temmuz 2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KHK/667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince görevinden uzaklaştırılan ve 01 Eylül 2016 tarih ve 29818 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KHK/672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan kamu personelinin durumlarının yeniden değerlendirilmesine ilişkin itiraz dilekçeleri Valiliğimizce alınmaktadır. Söz konusu itiraz müracaatları kurulan komisyonlar/ ilgili birimler tarafından titizlikle incelenmekte olup, herhangi bir mağduriyete yol açmamak için gerekli hassasiyet azami seviyede gösterilmektedir. İtiraz dilekçeleri ile ilgili yasal işlemler halen devam etmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” denildi.

Dün öğleden sonra dilekçeler Niğde Valiliğinde alınmaya başlandı Valiliklere verilen dilekçelerin ilgili kişilerin kurumlarına gönderileceği ve orada değerlendirileceği bilgisi edinildi.  

Diğer yandan, FETÖ-PDY kapsamında, ihraç olan memurlar İdari Mahkemeye ve Anayasa Mahkemesine dava açıyor. Bayramdan sonra dava açmak için Mahkemelere başvuran bir çok memur olduğu görüldü. İhraç olan yüzlerce memur Niğde Adliyesinde  İdare Mahkemesine dava açıyor. İdare Mahkemesinin dava açma süresi 60 gün. İdare Mahkemesine ihraçın iptali  ve yasal faizi ile maddi kayıplar talep ediliyor. İdare Mahkemesinin OHAL'den dolayı  görevsizlik  veya red vereceği bekleniyor. Anayasa Mahkemesinin dava süresi ise 1 Eylül 2016 KHK ların yayınlandığı tarihten itibaren 30 gün olarak belirleniyor.  Anayasa mahkemesi başvurusu sırasında belgelerde  taleb edilen tazminat miktarları da 800 bin lira ile 1 milyon 200 bin  lira arasında olduğu görüldü.  İç hukukun tüketilmesinin ardından veya reddedilmesinin ardından 4 ay içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapılabiliyor. Buradan talep miktarın ise Euro üzerinden çok yüksek tutarlar olacağı tahmin ediliyor. Haksız yere mağdur edildiğini ispatlayanlar ise kasıtlı olarak haksız yere mağdur olmalarını sağlayanlar hakkında ayrıca dava açabildiği gibi ceza ve  tazminata da mahkum edebilecekler. 

İhraç olan memurlar gerek avukatlardan gerekse bazı sendikalardan nasıl yol izleyecekleri konusunda yardım alınabiliyor. Bu konuda internette bir çok haber sitesi bilgilendirme ve örnek belgeler yayınlarken. Sırf bu konular için internet siteleri bile açıldı. Bunlardan en kapsamlısı ise ; http://www.neyapilabilir.net/   olarak biliniyor. 






 
Editör: TE Bilişim