Türkiye genelinde 1771 noterliğin üyesi olduğu Türkiye Noterler Birliği, 5 Mayıs 1972 tarihinde yayınlanan Noterlik Kanunu'nun yürürlüğe girişinin 42. yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Geçtiğimiz yıl büyük bir Değişim Projesi'ni hayata geçiren Türkiye Noterler Birliği, vatandaşların noterliklerde geçirdiği zamanı azaltmayı, hizmet kalitesini yükseltmeyi ve Türkiye'nin 2023 yılı vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyor.

Modern hukukun temellerinin atıldığı Roma Medeniyeti'nden bugüne kadar dünyanın birçok ülkesinde var olan Noterlik Kurumu'nun Cumhuriyet Türkiye'sindeki 42. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Noterlik Kanunu'nun 5 Mayıs 1972 tarihinde yürürlüğe girmesi nedeniyle her yıl 5 Mayıs'ta kutlanan Noterler Günü için Türkiye genelindeki noterler İstanbul’da bir araya gelecek. Etkinlikler kapsamında "Noterlerin Sorumluluğu üst başlığı altında Almanya, Fransa ve Türkiye örneklerinin irdelenmesi" başlıklı sempozyum gerçekleştirilecek.

Noterler "Değişim Projesi" başlattı


Türkiye Noterler Günü nedeniyle bir açıklama yapan TNB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Tutar, "Cumhuriyetin ilanından sonra noterlik hizmetlerinin yürütülmesinde 1938'e kadar "Kâtibi Adil Kanunu Muvakati" yürürlükte kaldı. 1938'de 3456 sayılı, 5 Mayıs 1972 tarihinde ise 1512 sayılı Noterlik Kanunu kabul edildi. Halen Türkiye'de 1771 noterlik bulunuyor. Noterler başta ticari hayat olmak üzere günlük yaşamdaki tüm hukuki konularda sigorta görevi görüyor. Bu hayati önemden hareketle, geçtiğimiz yıl günün koşullarına uygun bir Noterlik Kurumu için Türkiye Noterler Birliği olarak büyük bir Değişim Projesi başlattık.

Bu proje ile vatandaşların noterliklerde geçirdiği zamanı azaltmayı, maliyeti düşürmeyi, hizmet kalitesini yükselterek tüm noterliklerde standart hale getirmeyi, ticari hayatı daha da kolaylaştırmayı ve Türkiye'nin 2023 yılı vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.


Türkiye’deki Noterlik Kurumu kabuk değiştiriyor

Faaliyetlerine başladığı 42 yıldan bu yana; 327 olan noterlik sayısı bugün 1771’e ulaşan Türkiye noterlikleri, bu süreç içinde, bilişim teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmelerin de etkisiyle bugün çalışma şeklinde önemli ilerlemeler kaydetti.
Türkiye gibi Latin Noterlik modelini uygulayan 35 Avrupa Ülkesi incelenerek hazırlanan Değişim Projesi’yle ise, Türkiye’deki noterlikler Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde yeniden yapılanıyor. Bunun için, son 5 yılda teknolojik altyapıya toplam 10 milyon dolarlık yatırım yapan Noterler Birliği, önümüzdeki 5 yılda 10 milyon dolarlık daha yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırımlar doğrultusunda ilk adım olarak Türkiye Noterler Birliği, yasal mevzuat çerçevesinde 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle Türkiye genelindeki tüm noterliklerde yapılan işlemlerin standart hale getirilmesi, elektronik ortamda kaydedilmesi ve Vekalet–Azil Bankası uygulamalarına geçilmesi amacıyla Noterlik Bilgi Sistemi (NBS) programı devreye aldı.

Noterlik Bilgi Sistemi (NBS) programı ve devamında uygulamaya açılacak olan “Merkezi Arşiv Sistemi” ile ise noterliklerde geçirilen zamanın azaltılması, noterlik işlemlerinin kolaylaşması ve yapılan işlemlerde belge kontrolünün daha kolay hale gelmesi hedefleniyor.

Noterlik tüm dünyada var olan bir sistem


Özel hukuktan doğan birçok hakkın etkin olarak kullanılması ve ihlal edilememesi için Noterlik Kurumu’nun toplumsal işlevi büyük önem taşıyor. Dünyanın birçok modern ülkesinde özellikle ticari hayatın sigortası olan noterlik, hayatı kolaylaştıran çözüm noktası olarak görülüyor. 21’i Avrupa Birliği ülkesi olmak üzere 35 Avrupa ülkesinde var olan noterlik sistemi, vatandaşların birçok ihtiyacına, dijital dünyanın da imkânlarıyla çok hızlı bir şekilde cevap veriyor. Hatta Avrupa Birliği üyesi birçok ülkede noterler, devletten aldıkları yetkilerle hem adaletin sırtındaki yükü azaltıyor hem de bürokrasiyi en aza indirerek ticari hayatın hızlanmasını sağlıyor.

RAKAMLARLA TÜRKİYE’DEKİ NOTERLİK KURUMU:

• Türkiye genelinde 670’i 1. sınıf, 522’si 2.sınıf ve 579’u 3. sınıf olmak üzere toplam bin 771 noterlik bulunuyor

• Noterlerin 635’i kadın ve 884’ü erkek

• 5 bin 600 kişiye direkt istihdam sağlanıyor

• Türkiye genelindeki noterliklerde yılda 28 milyon adet işlem güvence altına alınıyor

• Türkiye’de 296 adet ile en çok noterlik İstanbul’da bulunuyor. Sadece bir noterliğin olduğu iller ise Hakkari, Sinop, Kilis, Ardahan, Artvin ve Bilecik

• Noterliklerde en çok yapılan işlemler ikinci el araç satışı ve vekaletname çıkarmadır.




Editör: TE Bilişim