Niğde’nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişmesi için yapılan Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP) çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
 
NİGEP ile ilgili olarak farklı illerde yaşayan Niğdelileri bilgilendirmek ve dışarıdaki Niğdelilerin gözüyle Niğde’nin sorunları ve 25-30 yıl sonraki geleceğine ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere planlanan NİGEP toplantılarının ilk ikisi 9 Mayıs 2014 tarihinde Bursa Niğdeliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Dursun’un , 10 Mayıs 2014 tarihinde ise Ankara Başkent Niğde Vakfı Başkanı Muzaffer Tuna’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 
Toplantılara Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun ile NİGEP Bilim Kurulu adına Genel Koordinatör olarak Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selen Doğan ve Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Türkmen ile Niğdeli sanayici, İşadamları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile NİGEP’e görüş, öneri ve projeleri ile katkıda bulunabilecek Niğdeliler katıldı.
 
 
Toplantı, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Kılıç, NİGEP’in önemine ve Niğdelilerin görüş ve önerilerinin hazırlanacak plana önemli katkılar sağlayacağını ve planın Niğde’nin geleceğine ışık tutacağını ifade etti. Ayrıca, planın ortak akılla ve elbirliğiyle yapılmasının İlin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
 
Açılış konuşmalarının ardından, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür Üniversite’nin gelişimi ve değişimi hakkında bilgi verdi. Niğde Üniversitesi’nin; NİGEP’in Niğde’nin sosyo-ekonomik ve kültürel gelişiminin temini üzerine devam ettirdiği çalışmalarına katkıda bulunmanın “…insanlığa hizmet etme, ülkenin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunma” misyonun bir gereği olduğunu ifade etti. Toplantı, Proje Ekip Başkanı Prof. Dr. Selen Doğan’ın bilgilendirme sunumu ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Türkmen’in NİGEP web sayfası ve Niğde ile ilgili çeşitli istatistiki veri ve bilgilerin sunumu ile devam etti. Niğde İl Gelişme Planının Niğde halkı ve kamuoyu tarafından http://www.nigep.com/ adresli web sayfasından takip edilebildiği belirtildi.
 
Toplantı sonunda da Bursa ve Ankara NİGEP toplantısına katılan Niğdelilerden nasıl bir Niğde hayal ettikleri ve Niğde’nin hem yatırımcılar hem de dışarıdan gelenler için nasıl cazip bir şehir haline getirilebileceğine ilişkin görüşleri alındı.


 
Toplantıda ayrıca, Niğde’nin gelecek yıllarda karşılaşabileceği su sorununa, yeraltı sularının çekildiğine, gelir getirici ağaç cinslerinin ekilmesinin (örneğin, badem ağacı ekilmesinin hayati önemine ve badem işleme sanayinin gelişebileceğine), patates konusuna (örneğin, patatesin nişastaya dönüştürüleceği tesislerin yapılabileceğine), toprağın en akılcı şekilde nasıl işletilebileceğine, nakliyatçılık sektörünün gelişebileceğine, ulaşım sorunlarına, Niğde’nin Üniversiteye sahip çıkmasının önemine, Niğde’nin tarihi ve turistik unsurlarının (kaleler, eski dönemdeki mutfak eşyaları vb) ticari amaçlı olarak ürüne/hizmete dönüştürülmesine, Niğde’de tanıtımın eksik olduğuna, dericilik sektörünün yaşatılması gereğine, dağcılık imkanlarının daha iyi değerlendirilmesi gereğine, yeraltı zenginliklerinin değerlendirilmesi gereğine (örneğin,  kalsitin hammadde olarak kalmayıp Niğde'de mamule dönüştürülmesi çünkü nakliyatın çok pahalı olduğu ve bunun için de birlikler oluşturulması gibi), yatırımcılar için vasıflı eleman ve lojistik sorunları olduğuna, Girişimci ve yatırımcılar için kurs açma gerekliliğine, Niğde’nin artık dışarıdan profesyonel yönetici almasının gereğine,  kadın girişimcilerin desteklenmesi gereğine, geri dönüşümde Niğde’nin merkez yapılabileceğine, organik tarımın önemine, yan sanayinin yetersizliğine, madencilik sektörünün önemine, kayagazı çıkarma teknolojisine, güneş ve rüzgar enerjisi konularına, küresel ısınmaya karşı bir an önce önlem alınması gereğine, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi gereğine de değinildi.


Niğde İl Gelişme Planının (NİGEP) hazırlanması kapsamında il dışında yaşayan Niğdelilerle yapılacak toplantılar İstanbul ve İzmir ziyaretleri ile devam edecek.


 
Editör: TE Bilişim