Türkiye'de faal durumda bulunan dernek sayısı 100 bini aştı. Derneklerin yüzde 20'si İstanbul'da bulurken, feshedilen dernek sayısı da 150 bin 419'u buldu. 

Dernekler Dairesi Başkanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de  100 bin 363 faal dernek bulunuyor. Feshedilen dernek sayısı ise 150 bin 419'u buldu. Türkiye'deki  faal derneklerin yüzde 20'si ise sadece İstanbul'da faaliyet yürütüyor.


Geçtiğimiz yıl Niğde'de 356 Dernek bulunurken, 2014 yılı rakamlarına göre şuan 389 dernek bulunuyor. 

Geçtiğimiz yıl yaptığımız Dernekler ile ilgili haberimizde, Derneklerin faaliyet alanları ile ilgili dökümünü de vermiştik.
BURADA TIKLAYIN. 

Bugün Niğde Valiliğinden yapılan açıklama da ise Niğde'de faaliyet halinde bulunan Derneklerin Beyannamelerini Nisan ayı sonuna kadar vermeleri gerektiği ve aksi durumda ise cezalı duruma düşecekleri belirtildi. 

Niğde Valiliğinden yapılan açıklama da şöyle denildi ;

Bilindiği üzere, derneklerin, gelir-gider işlemlerini ve diğer bilgilerini içeren DERNEK BEYANNAMESİ’nin; 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 19. maddesi ve Dernekler Yönetmeliğinin 84. maddesi uyarınca her yılın Nisan ayı sonuna kadar dernek ve birliklerin yönetim kurulu başkanları tarafından doldurularak Mülki İdare Amirliğine verilmesi  gerekmektedir. Şubeler beyannamelerin birer örneğini bağlı bulundukları derneğe de vereceklerdir. Kamu yararına çalışan ve şifre alanlar DERBİS kapsamında beyannamelerini internet üzerinden sisteme girmek zorundadırlar. Şifresi olmayan dernekler de  İl Dernekler Müdürlüğüne başvurarak DERBİS Kullanıcı şifresi alabilirler. Aldıkları bu şifre ile sisteme giriş  yaparak beyannamelerini internet üzerinden doldurabilirler. Bu dernekler beyannamelerinin  birer suretini İl Dernekler Müdürlüğüne ayrıca vermeleri gerekmemektedir.

 

2013 yılı beyannameleri doldurulurken, 2012 yılı beyannamesiyle karşılaştırılarak, defter ve kayıt bazında doğru şekilde doldurulacak, derneklerin iktisadi gelir getirici, dükkan, işyeri, ile  yurt, pansiyon spor salonu vb gibi eklentilerine ilişkin bilgiler de tam ve doğru bir şekilde bu forma işlenecektir. Doldurulan bu beyanname formunun doğruluğu da, yönetim kurulu tarafından karar altına alınacaktır.

 

2013 yılı beyannamelerini,  Kaymakamlıklara veya Valiliğe, belirtilen süre içinde vermeyen dernek başkanları,  Dernekler Kanunu’nun 32. maddesinin (l) bendine göre 01.05.2014 tarihinden itibaren 759,00 TL. idari para cezasıyla; beyannameleri bilerek gerçeğe aykırı olarak verenler ise, yine aynı yasanın (j) bendi  hükmünce 100 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılacaktır.

 

Söz konusu para cezaları dernek başkanlarını ilgilendirdiğinden, yönetim kurulu başkanlarının mutlak surette beyannamelerini zamanında vermeleri gerekmektedir. Beyanname formları “www.dernekler.gov.tr” adresinden  temin edilebilir. Bu beyannamenin Mülki İdare Amirliğine teslim süresi 2014 yılı Nisan ayı sonuna kadardır"denildi. 





Editör: TE Bilişim