CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in-“MTA Mağara Araştırmaları Projesi kapsamında Niğde İlinde incelenen mağaralar ve açığa çıkan mağaralar nelerdir?
Turizm amaçlı mağaraların açığa çıkarılması ile ilgili çalışma yapılmakta mıdır? ”sorusunu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yanıtladı. Başbakan yardımcısı Kaynak-“Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesinin cevab: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen Türkiye Karst ve Mağara Araştırmaları Projesi kapsamında, Niğde ilinde Çamardı ilçesinde Pancarlık, Çavdar Deresi, Vay Vay Deliği, Kar Kuyusu, Cinbar 1, 2 ve 3, Karga Deliği ve Han Yazısı mağaraları; Uukışla ilçesinde, Seriyenkaya, Mal Deliği, Mevlüt İni, Kemer ve Dipsiz Deliği mağaraları; merkez ilçede Damlataş, Samanlı Keleri, Tunlu Gözü, İtulumaz 1, 2 ve 3, Çarşak ile Koca Argaç mağaralarının etüt çalışmaları yapılmıştır.”dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in –“Niğde İli İl Özel İdaresi ve Belediyelerince MTA ile işbirliği içinde uygulanan bir araştırma çalışması var mıdır? On yıl içinde herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldı ise sonuçları nedir?” sorusuna da Başbakan Yardımcısı Kaynak yanıt verdi.-“ Önerge tarihi ile Niğde İl Özel İdaresi ve belediyeleri ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü iş birliğiyle uygulanmakta olan bir araştırma çalışması bulunmamaktadır. Son on yıllık dönemde ise sadece Niğde İl Özel İdaresi adına tescilli jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsat sahalarında Niğde İl Özel İdaresi adına jeotermal kaynak arama ve geliştirme çalışmaları kapsamında 2013 ve 2014 yıllarında lokasyon yerini belirlemeye yönelik olarak jeotermal etüt, jeolojik etüt, jeofizik etüt ve hidrojeokimyasal inceleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Niğde İl Özel İdaresi adına tescilli Niğde merkez jeotermal ruhsat sahası Niğde Acıgöl, Narlıgöl jeotermal ruhsat sahası ve Niğde Çitfehan jeotermal ruhsat sahalarında jeotermal etüt çalışmaları yapılmış olup gerçekleştirilen etüt çalışmalarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda söz konusu sahalarda jeotermal araştırma ve üretim sondaj lokasyonları önerisi yapılmıştır. “dedi.

Editör: TE Bilişim