Gazeteci Cengiz Kapmaz’ın Abdullah Öcalan’ın konuşmalarından derlediği yazısında ilginç satırlar dikkat çekiyor..

Abdullah Öcalan’dan zaman zaman çok ilginç açıklamalar geliyor..Bu açıklamalar arasında Atatürk’le ilgili olanlar var..

Apo’Atatürk’ e kıarşı itinalı bir değerlendirme yapmaya özen gösteriyor..Yani ,Atatürk karşıtlarının kullandığı saldırgan dili hiç seçmiyor..Dahası bazı açıklamalarında kendisini Atatürk’le kıyaslayarak örgütünün tabanında yüceleceğine inanıyor..

Bir fikir sahibi olmak için Abdullah Öcalan’ın bu konudaki sözlerine bakıp stratejisini anlamaya çalışalım..

13 Aralık 2006açıklaması..
“'Mustafa Kemal'e ulus-devletin kurucusudur diyorlar. O günün koşullarında doğrudur ama o, özgürlükçüdür. Onun için bağımsızlık ve özgürlük esastı. O da benim gibi çok okuyormuş, sabahlara kadar. Benim okuduğum türden kitaplar okuyormuş. Devletler, medeniyetler tarihi, politika üzerine ve daha bir çok kitap okumuştur. Benden çok okuyordu. Kendi döneminde ve koşullarında ne yapsın, ancak onları yapabildi. Avrupa medeniyetini, Batı medeniyetini hedef aldı, mürşit olarak bilimi gösterdi. Bugün yaşamış olsaydı, bizim yaptıklarımızı yapacaktı.”

10 Eylül 2003 konuşması..

“PKK, Cumhuriyetin temel niteliklerine bilimsel olarak daha yakındır. Atatürk'ün ilkelerine bilimsel temelde daha yakındır. PKK özellikle KADEK'le birlikte bilimsel çağdaş çizgiye daha yakınlaştı…”
Abdullah Öcalan'a, bu değerlendirmeleri yüzünden Kemalist olduğu söylenildi.. Ayrılıkçı çevrelerden gelen bu sözlere karşı Öcalan’ın cevabı “Kemalizm'i anlamadan hiçbir sorunun çözülemeyeceğinin altını çizmek”oldu..

30 Kasım 2005 tarihli konuşması....

“Benim Kemalist olduğumu iddia edenler, kendileri 1930'lu, 40'lı yılların Hitler ve Musolini anlayışını temsil edenlerdir. Kapitalist milliyetçi çizgiyi dayatanlardır ya da Stalin'in dar sınıf anlayışını temsil edenlerdir. Mustafa Kemal bir olgudur. Mustafa Kemal'i çözmeden Türkiye'de hiçbir sorunu çözemeyiz. Mustafa Kemal'in 1920'lerde emperyalizme karşı vermiş olduğu mücadeleyi kendi etnik kimliğinden bağımsız olarak değerlendiriyorum. Dünya halklarına örnek bir mücadeleydi… Mustafa Kemal'in 1920'li yıllarda oynadığı rolü 2000'li yıllarda oynayacak bir 'Kürt' Mustafa Kemal'e ihtiyaç vardır. Kemalizm'in güncelleştirilmesi dünya çapında bir ihtiyaçtır.'

8 Ağustos 2007 konuşması..

Mustafa Kemal özünde bir kurtuluşçudur. Dönemin emperyalist devletlerine karşı bir kurtuluşçu ve cumhuriyetçidir. Bunun dışında Mustafa Kemal'e bir anlam yüklememek gerekir. Mustafa Kemal bunların dışında bir şey yapmamıştır, bunlardan daha fazlası da değildir. Mustafa Kemal ne Türk milliyetçisidir, ne solcudur, ne de başka bir şeydir..”

Öcalan'a göre, günümüzde herkesin kendisine göre bir Kemalizm tarifi bulunmaktadır. Fakat bu tarif Kemalizm'in ruhunu yansıtmaktan uzaktır.

24 Eylül 2003 konuşması..

'Kemalizmi başka türlü değerlendirmiyorum. Atatürk'ün 1920'lerdeki İzmit konuşmalarına bakın. Göreceksiniz, Kemalizm budur. Herkes yalan söylüyor. Profesörler yalan söylüyor. Bunlar Mustafa Kemal adına yalan söylüyor.' 'Bugün Kemalistiz diyorlar, en çok da ordu Kemalizmi dillendiriyor. Ancak bunların Kemalizmi anladıklarını düşünmüyorum. “

26 Aralık 2007 konuşması..

“Kemalizmi bir parantez içinde değerlendirmek gerekiyor. O dönem İngiliz ve Alman ekipleri güçlüydü. Buna rağmen belli ölçülerde Sovyetlere de dayanarak bağımsız bir çizgi ortaya koymaya çalışmıştır. Bunda belli ölçülerde başarılı da oldu. Önünde kapitalizmden başka bir seçenek de yoktu. Bazı ilkeler geliştirdi. Bağımsızlık 1930'lara kadar söz konusudur. Ondan sonra Türkiye Cumhuriyeti emperyalizme bağlanmıştır. Kemalizm'i bu parantez içinde algılamak, bağımsızlığını böyle değerlendirmek gerekiyor.'

11 Ocak 2008 konuşması..

Bunlar Kemalist olmadıkları halde Kemalist olduklarını söylüyorlar, yalan söylüyorlar, neden gerçek fikirlerini ortaya koyamıyorlar? Ya gerçek Kemalist olsunlar ya da Kemalist olduklarını söylemesinler. Ben M. Kemal'in olduğu yerdeyim, O'nun kıyamet kopardığı noktadayım. Bunları dile getirdiğim zaman bana Kemalist oldu diyorlar.'