Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar yaptığı açıklamada,  çiftçilerin  yaşanılan doğal afatlara karşı sigortalarını yaptırmaları konusunda tavsiye de  bulundu.

SİGORTAYA TEŞVİK EDİYOR, ÇİFTÇİ HANGİ KAZANÇLA SİGORTA YAPTIRACAK

İktidar, zam+vergi+nasihat ile idare ediyor İktidar, zam+vergi+nasihat ile idare ediyor

Çiftçilere yaşanılabilecek afatlara karşı sigorta yaptırmaları konusuna uyarılarda bulunan Kenar; “İlimiz son bir haftadır etkili yağışlar alıyor ve etkili olan yağışla neticesinde sel ve dolu gibi afatlar yaşanmakta. Yaşanılan sel ve dolu sonrası çiftçilerimiz çok mağdur oldular.  Bu Afat konularında çiftçilerimiz şuna dikkat etmeleri gerekmekte sigorta yaptırırken sel, dolu, don ve kum fırtınası gibi hepsini bir sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Çiftçilerimiz bankalardan kredi kullanırken bazı parsellerinin sigortalandığını biliyoruz. Çiftçilerimiz sigorta yaptırdıkları zaman sık sık kontrol etmeleri gerekiyor parsellerinin sigortalımı yok değil mi diye. Bir afat yaşandığı zaman mağdur olmamaları için yaptırdıkları sigortaları devamlı kontrol etsinler ve yaşanılan afatlar da mağdur olmasınlar.  Son iki yıldır bölgemizde kuraklıktan dolayı TARSİM sigorta yaptırıyor. Çiftçilerimizin çoğu sigortasının yaptırmadığını görüyoruz. Çiftçilerimiz yaşanılabilecek bir afata karşı sigorta yaptırmaları gerekiyor.  Çoğu çiftçimiz sigorta poliçelerinin az olması için sigorta içerisinde bazı maddeleri çıkartıyorlar ve yaşanılan afat sonrası mağdur oluyorlar.  Bundan dolayı buradan çiftçilerimiz tüm sigortalarını yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunup yapacakları sigortaları paket halinde yaptırmalarını istiyorum” dedi.

BAŞKAN, AFADA UĞRAYAN ÇİFTÇİYE SİGORTA OLMASA BİLE HÜKÜMETİN YARDIM ETMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİYOR.

BU KONUDA KANUNDA VAR.

2090 SAYILI TABİİ AFETLERDEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE YAPILACAK YARDIMLAR HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI

“Ülkemizde meydana gelen ve 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu teminat kapsamı dışında kalan doğal afetler nedeniyle, tarımsal varlıkları belli bir oranda zarar gören veya yok olan, üretme imkanları önemli ölçüde bozulan; çiftçilere, üreticilerin kurmuş oldukları kooperatiflere, Devletçe karşılıksız yardım yapılması sağlanmaktadır.

20/06/1977 tarih ve 15987 Sayılı Resmi Gazete'de ''2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun'' yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

27/08/2006 tarih ve 26272 Sayılı Resmi Gazete'de ise ''Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Yönetmelik'' yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamı dışında kalan afetler nedeniyle, tarımsal varlıkları % 40'ın üzerinde zarar gören, bu zararlarını tarım ve tarım dışı diğer gelirleri ile karşılayamayacak durumda olan, kredi kuruluşlarından bu zararını karşılayacak borç ve tazminat alma imkanı olmayan, zarar ve ziyanı herhangi bir surette karşılanmamış olan ve yıllık gelir toplamının, yıllık asgari ücret brütünün 3 katına eşit ve altında olduğu İl Hasar Tespit Komisyon Kararı ile belirlenen çiftçilere, zarar oranlarının % 70'i nispetinde, karşılıksız nakdi yardım yapılması sağlanmaktadır.

Yıl içinde, Yönetmelik esaslarına uygun olarak düzenlenmiş komisyon kararları için, Bakan onayı alınmaktadır. Alınan bu onay ile yardım yapılacak İl Defterdarlığına, afet tertibinden ödenek aktarılması sağlanmaktadır” denilmekte.

TURİST GELİRSE PATATES HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULACAK!

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patates ekimlerinin yapıldığını geçen yıl Pandemi nedeniyle çiftçinin patatesinin hak ettiği değeri bulamadığını ama bu yıl patates üreticilerinin umutlu olduğunu söyledi.

Türkiye'de patates üretiminde ilk sıralarda gelen kentlerden biri olan Niğde'de geçen yıl 850 bin tona yakın rekolte elde edildi. Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, bu yıl da rekoltenin aynı seviyede olmasını beklediklerini kaydederken, "Geçtiğimiz ay itibariyle ekimlerimiz başladı. Daha çok kışlık patates yetiştiriliyor. Bölgemizde yazlık patates çok fazla olmuyor. Patates ve soğan daha çok toplumsal yerlerde tüketildiği için yurtların, yemekhanelerin kapalı olması turistin gelmemesi nedeniyle geçtiğimiz yıl fiyat artışının olmamasını buna bağlıyoruz. İnşallah bu yıl turistler gelirse, okullarımız açılırsa, yurtlarımız açılırsa patatesin hak ettiği değerde olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim