Uluslar arası üne sahip, Niğdeli görsel sanatçı – küratör Safa Büte’nin “ Antik Tyana Kendi ve Beytullah Kirazcı” başlıklı yazısını sunuyoruz.

 

 

On yıldan fazla oldu bu bölgeye yerleşeli. Yaz aylarında Kemerhisar’daki bağımda, kışın da Bor’da ikamet etmekteyim.  



Sanatsal çalışmalarımı da çok daha huzurlu bir şekilde sürdürebilmekteyim. 

 Bir yerde yaşamaya başlayınca sorunlara kayıtsız kalmanız da mümkün olmuyor. 

 Kemerhisar;  basiretsiz yöneticilerin ellerinde heba olmuş, ne ticari ne de tarihi anlamda hak ettiğini alamamıştır. Ben buraya geldiğim ilk yıllarda, Antik Tyana Kenti’ne ait yüzlerce eserin, mermer kaideler, kemer kalıntıları, stun başları v.s. nin Kemerhisar çöplüğüne atılmış olduğunu hayretler içinde gördüm ve hepsini  fotoğrafladım.  

 Uzun uğraşlardan sonra birkaç kamyon dolusu eseri geri getirtebildim. 

Ancak Kemerhisar çoplüğünde, çöpün altında hala yüzlercesi mevcut ve Tyana’ya geri döndürülecekleri günü beklemektedirler. 



 Bu uğraşlarımdan dolayı Kemerhisar belediye başkanı benimle sürtüşmeye girdi. 

Hatta bu nedenle bağıma giden yolu, sudan sebepler ileri sürerek  yıllarca yapmadı. Hala da yapılmadı… 



Ama mesele benim bağıma giden yol değil. Mesele bugünkü belediye başkanı da değil. Yaptığım araştırmalarda, tarihi eserlerin çöplüğe atılması, çok daha önceki belediye başkanları zamanında da yapılmış ve bugün hala da yapılmaktadır. 

 Adana yolu üzerinden Salmanlı yoluna döndünüzmü, yol Kemerhisar çöplüğünün içinden geçiyor. Bütün bu bölge insanlarını, o çöplüğe gidip rezaleti kendi gözleriyle görmelerini ve tarihlerine sahip çıkmalarını istiyorum.  İsteğim üzerine Kültür Bakanlığının göndermiş olduğu ekip durumu yerinde tespit edip bir rapor hazırladı. Ancak hala bir çalışma başlamış değil.  

 

Dünyaca ünlü düşünür Apollonus burada doğmuştur. Bu isim, bu bölgenin turizmi açısından kullanılabilecek en iyi değerlerden biridir.  Antik Tyana Kentinin ortaya çıkartılıp turizme kazandırılması konusunda yıllarca kimse bir şey yapmamıştır. Sadece birkaç göstermelik, İtalyan arkeologların yapmış oldukları on, onbeş günlük kısa çalışmalar. Bu  çalışmalar kısır bir döngü içerisinde devam etmiş, doğru dürüst bir sonuca ulaşamamıştır.

Bu yaz, Beytullah Kirazcı ismini duydum. Henüz kendisiyle tanışma fırsatım olmadı. Ancak bu arkadaşımız öyle bir çalışma içerisine girmiş ki, ailesinin bütün fertlerini de yanına alarak, kendisini Antik Tyana Kentini kurtarmaya adamış. 

Bu bilgileri edindiğimde aklımdan ilk geçen, işte Kemerhisar’a belediye başkanı olması gereken adam., oldu…  Sadece kendi olanaklarıyla, maddi imkanlarıyla, binlerce yıllık geçmişe sahip olan bu Antik Kenti kurtarmaya çalışan, hem övgüye hem de alkışa layık olan bu adam, bir de belediye başkanı olursa ne olur? Elindeki yetkilerle, inanıyorum ki, yıllarca yapılmış olan yanlışlıkları bir çırpıda olmasa da en kısa zamanda düzeltir, Tyana Kentini hak ettiği şekilde gün ışığına çıkartır.

Beytullah Kirazcı arkadaşımız CHP den aday olmuş. Bunu da duyunca sevincim ikiye katlandı. Şimdi, ey bu bölgenin insanı.

Özellikle Kemerhisarlılar…

 Aklınızı başınıza toplayın…

 Hangi partiden olursanız olun, Beytullah Kirazcıyı destekleyin. Bu arkadaşımız Kemerhisar’ın ve sizlerin başına gelebilecek en olumlu şeydir.  Partiyi boş verin adama bakın. Antik Tyana Kentinin ortaya çıkması demek, kazanç kapısı demektir. Öyle yerler gördüm ki, Tyana yanında çok sönük kalır. Ancak içerlerinde yaşayanlar çok iyi turizm geliri elde etmektedirler.

Herşeyin gönlümüzce olması dileğiyle…      



SANATÇI SAFA BÜTE HABERLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN

Arama Sonuçları
Safa Büte Haiti’de Sanat Kampına Katılıyor 21 Ekim 2012, 23:05
Büte ’nin Resimleri Bulgaristan ’da Sergileniyor 11 Haziran 2012, 16:14
Ünlü Görsel Sanatçı Kemerhisar’a Yerleşti 19 Ocak 2011, 00:40
      

Editör: TE Bilişim