Merhaba değerli okuyucular… Bu hafta İnternette gezinirken tesadüfen fark ettiğim bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum:  “Erozyon” kelimesi hepimize çok şey çağrıştırır. Pek iyi hiç duyudunuz mu “rüzgar erozyonu” diye bir şey olduğunu?

 

Bilindiği gibi erezyon; koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgarın etkisiyle aşınması ve bir yerden bir başka yere taşınması olayıdır. Yani, bir nevi toprak kaybından başka bir şey değildir. Bu toprak kaybının oluşması için ya ‘sel’ gerekir, ya da ‘yel’!..

 

Toprağını ‘sel’e veya ‘yel’e kaptıran, otamatik olarak da suyunu ‘el’e kaptırır!..

Çünkü; bitki örtüsü ve toprağın olmadığı bir yüzey, kar ve yağmur sularını emmemediğinden, doğal su kaynakları düzenli ve sürekli olarak beslenemez. Bu da kuraklığı doğurur!.. Kuraklık ise susuzluğu getirir!.. Kabarmış, kurumuş, çatlamış toprak ise; ne ‘canlı’ya ne de ‘canlar’a hayat veremez, ‘canlılık’ veremez, Doğa da kurur, canlar da…

 

Türkiye’de ‘sel’le birlikte ‘yel’ de bir hayli önemli toprak kaybına neden olmaktadır.

 

İşin garibi; Türkiye’de ‘yel’in neden olduğu rüzgar erezyonunun en yoğun  olduğu il, (şimdi sıkı durun) ilimiz Niğde’dir!.. Ve Niğde’de rüzgar erozyonunun en etkin olduğu yer ise; Bor İlçe’mizmiş… Ben de bunu sizler gibi yeni öğrendim.

 

Niğde’deki  bu erozyon alanının hemen hemen tamamına yakının Bor İlçe’mizde bulunması beni biraz daha olayı araştırmaya sevk etti…

 

Evet değerli okuyucalarım, bu vahim haberi sizinle olduğu gibi paylaşmak istiyorum: 

 

 “Türkiyede rüzgar erozyonun en yoğun olduğu iler Konya, Niğde, Kayseri, Kars, İçel ve Sakarya’dır. Ülkemizdeki toplam rüzgar erozyonu alanı: 465 bin 913 hektardır. Niğde  122 bin 741 hektar alan ile Türkiyede 2. sırada yer almaktadır. Başka bir ifade ile Türkiye rüzgar erozyon alanlarının yüzde 26.34’ü Niğde’de bulunmaktadır. Niğde’deki bu erozyon alanın hemen hemen tamamına yakını Bor ilçe’mizde bulunmaktadır. Özelikle Emen Ovası’nda hissedilen bu erozyon, tarım arazilerini yıllardır tehdit etmektedir. Bor’a komşu olan Karapınar İlçesi 1960'lı yıllarda şiddetli rüzgar erozyonuna maruz kalmış ve ilçedeki vatandaşlar göç tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Kumul işgalinin etkisi altında kalan ve şehrin yerinin değiştirilmesi bile gündeme gelen Karapınar İlçesi, rüzgar erozyonun en tehlikeli olduğu 13bin  hektarlık alan tel örgüyle çevrilmiş kamış ve ahşap rüzgar perdeleri ile şeritvari ekim ve ağaçlandırmaya ağırlık verilerek etkisi azaltılmaya çalışılmıştır” denmektedir…

 

 

Şimdi buradan sormak istiyorum.. Yetkililer Bor da ilerde oluşabilecek bu sorunla ilgili bir önlem aldı mı? Bu konuyla ilgili bir projelendirme, bir çalışma veya bu konuyla ilgili bir hazırlık var mı? Eğer yetkililer bu konuda bir hazırlık yapmıyorsa, bilsinler ki; ‘sel aparır, yel üfürür, susuz kalıp kuruyan canların da hayat damarları tıkanır!.. 

 

 

 

Editör: TE Bilişim