Aç kalan yaban keçileri şehre iniyor… Köpeklere yem oluyor…  
Haber : Selim GÖKEL

Aladağlar Demirkazık Mili Parkı – Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde bulunan 18.674 hektarlık alanda bulunan 2010 yılı rakamları ile  2 bin 224 dağ keçisi açlık tehdidi altında yaşam mücadelesi veriyor.

 

İlimizde geçen yoğun ve süreklilik seyreden kış nedeni ile Aladağlar Milli Parkında bulunan dağ keçileri yiyecek bulamayınca köylere inmeye başladı.

 

Geçtiğimiz ay yine bir dağ keçisi şehre inmiş ve Demirkazık kamp merkezi personeli tarafından koruma altına alınmıştı. (Haberimiz için lütfen Tıklayın)

 

Açlıktan çareyi şehre inmekte bulan dağ keçilerinden ikisi daha Demirkazık mevkiinde şehre inmek üzere iken köyün çoban köpekleri tarafından parçalanmak üzere iken köylüler yetişti. Demirkazık köyü muhtarı Mehmet Karamık ve köy sakini Şerafettin Okçu tarafından görülen olay üzerine,  köpekler keçilerin etrafından uzaklaştırılmaya çalışıldı ama başaramadılar. Bunun üzerine köpeklerin sahibi Zübeyir Aldemir  çağrıldı. Aldemir'in  köpekleri geri çekmesi ile birlikte köpeklerin saldırısına mazur kalan iki dağ keçisi kurtarıldı.

 

Ancak köylüler bu olay dan daha önce iki dağ keçisinin köpekler tarafından parçalanarak yenildiğini, bazılarının ise köylüler tarafından yakalandığını belirtiler.

 

Bu  dağ keçileri ilimiz av sporu için çok önemli, Aladağlar Milli Parkı yerli ve yabancı avcıların avlanması için geçtiğimiz yıl 105 bin liraya ihale edilmişti. Antalyalı bir firma ihaleyi kazanmıştı. Daha önceden 8 yaban keçisi olan avlanma sınırı, bu yıl 15’e çıkarılmıştı.

 

İlimizde  dağ keçilerinin olduğu, av turizmi yapılabilen tek yer Aladağlar Milli Parkı. Bu parkın turizm ve ekonomi açısından Niğde ekonomisine katkısı bilinirken bu hayvanlar sert kışta neden kaderine terk ediliyor. Neden belli noktalara yem, ot vs. bırakılmıyor? Dağ keçileri, kurtlara, köpeklere neden yem yapılıyor?…

 


Fotoğraf: İbrahim Turasan



Editör: TE Bilişim