Niğde’de 26 yıldır arıcılık yapan Niyazi Vural geçtiğimiz gün binlerce arasını Arı kuşuna kaptırdığını   "Arı kuşu sorunu, sadece arıcıları değil, bölge ekonomisini de etkileyen bir sorun olduğunu söyledi.

Hemen her arıcının tanıdığı sarı, yeşil ve koyu kahve renkli, sığırcık büyüklüğünde uzunca gagalı süslü bir kuştur.

Yaylımda olan arıları yakalar ve yer. Havanın yağmurlu serin olduğu günlerde ta arılık civarına ve hatta kovan kapısı önüne kadar gelerek kovandan çıkan arıları yerler. Bu kuşlar arılığa toplu olarak gelir. Ve bir kaç dakika içinde binlerce on binlerce arıyı yerler. Kursakları açıldığında bir kuştan 70-80 adet arı kafasının çıktığı görülür.

Niğde'de 26 yıldır arıcılık yapan 65 yaşındaki Niyazi Vural, önceki gün  kovanların etrafına ansızın bir arıcı kuş sürüsü geldiğini yaklaşık bir saat içerisinde ise binlerce arasını telef ettiğini, ancak bunları yıldırmanın tek çaresi tüfek sesi ile korkutmak olduğunu belirten;
"Bunlarla en iyi mücadele tarzı korkutmak baş edilemezse tüfekle öldürmek, ırmak kenarı ve köprü duvarlarına yaptığı yuvaları bulunmaktadır. Ziraat teşkilatı bu konularda eskiden milleti teşvik amaçlı mermi verilirdi. Son yıllarda diğer birçok hayvanlar gibi bunlarda korunmaya alındığından mücadele metotların konumundan çıkartılmıştır. Arı ailelerini tümüyle söndürecek kadar etkin bir zararlı göçebe kuşlardandır" şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim