Milletvekili Prof. Dr. Uzkurt TOGG tesisleri ziyaretine ilişkin izlenimlerini paylaştı;

Küresel boyutta rekabet edebilir bir Türk Markası
TBMM SanayiTicaretEnerjiTabii KaynaklarBilgi Ve Teknoloji KomisyonuKomisyon’u olarak TOGG tesislerini ziyaret ettik. Yerli ve milli otomobilimiz TOGG tesislerini gezerken insanın duygulanmaması, gurur duymaması mümkün değil gerçekten. Bu gururu bizlere yaşatan, bu vizyonu ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. TOGG ekibi başta Gürcan bey olmak üzere gerçekten kocaman bir teşekkürü hak ediyorlar. Allah yollarını açık etsin başarılarını daim kılsın.
Tesisleri gezerken akıllı mobilite cihazlardan temiz enerji çözümlerine; dijital platformlardan rekabet avantajı sağlayacak her türlü ayrıntının düşünüldüğünü görüyorsunuz ve bu anlayıştan küresel boyutta rekabet edilebilir bir Türk markasının ortaya çıkacağı konusunda insan heyecanlanıyor ve ümitleriniz ve inancınız bir kat daha da artıyor.

Elektirikli araçlar geleceğin teknoloji ekosisteminin kaldıracı olacaktırWhatsApp Image 2023-09-06 at 10.47.15 (1)

 

Elektrikli araçların yaygınlaşması, bu alanda ana sanayinin ve tedarik sanayinin gelişmesini sağlayacak aynı zamanda katma değerli ürün ve hizmetler geliştiren teknoloji ekosisteminin gelişimi için bir kaldıraç olacaktır.

Bütün dünyada bu araçlar, hem karbon salınımının azaltılmasına katkı sağladığı için iklim değişikliği ile mücadelede hem de e-mobilite ekosisteminin merkezinde yer alarak oluşturduğu ekonomik etki bakımından önemini giderek artırmaktadır. Tam da bu noktada TOGG’un “stratejik yol haritasının” ne kadar doğru kurgulandığını söyleyebiliriz.

 

TOGG sadece bir otomobil değil “Akıllı Cihaz”
Ekip ısrarla yerli otomobil yerine “Yerli Akıllı Cihaz” kavramını kullanmamızı istiyorlar. Bu konuda son derece haklılar gerçekten. Yola klasik bir otomobil üretimi için çıkılmamış 20 yıl sonrasının teknolojisi hayal edilerek akıllı bir cihaz üretmek üzere tasarlanmış her şey gerçekten de bu yolda emin adımlarla ilerliyorlar. Sadece otomobil değil teknolojiyle donatılmış akıllı cihaz üretiyoruz.

E-devleti kullanabildiğimiz Otomobilimiz var artık

Son dönemlerde otomobil teknolojisinde otomobilleri akıllı hale getirmek ve rekabet avantajı yakalamak için gömülü “embedded software” yazılımlar kullanılmaya başlandı. Ancak TOGG bu konuda daha baştan önemli bir avantaj yakalamış ve aracın akıllı olmasının ötesinde sürücüyle interakatif iletişimini sağlayacak bir hale getirmiş. Bu konuda dağınık yazılım mimarisini tek çatı altında ve tek merkezden yönetilebilir bir hale getirecek bir anlayışla hareket etmeleri de araç yazılım sistemini daha pratik, kullanıcı dostu ve daha fonksiyonel ve etkin hale getirecektir. E-devlet işlemlerini bile TOGG’a yaptırabiliyorsunuz.WhatsApp Image 2023-09-06 at 10.47.20 (2)

Geleceğin teknolojisiyle donatılmış bir üretim tesisi

Üretim tesislerinde kullanılan teknolojiyi yakından incelediğinizde son teknoloji ile değil gerçekten geleceğin teknolojisiyle donatılmış bir üretim tesisi kurulduğunu görüyorsunuz. Daha önceleri, farklı sektörlerde kurulan fabrikalarımızda önemli ölçüde gelişmiş ülkelerin uzun yıllar kullandığı ya da kullanmaktan vazgeçtiği teknolojilerle üretim yapar dolayısıyla da rekabet avantajımız yüksek olmazdı. Ancak TOGG’la bu anlayışın tamamen değiştiğini, gelecek 5-10 yıl içerisinde kullanılmaya başlayacak teknolojilerin kullanıldığını görüyoruz. Sadece ürün geliştirme ve üretimin ötesinde kendi teknolojisini de kendi tasarlayıp geliştiren bir tesise sahibiz. Gerçekten gurur verici.


Oyunun kurallarını değiştirecek ezberleri bozan bir teknoloji hamlesi

Küresel oyunculara karşı rekabet gücü yüksek bir ürün-marka çıkartmak istiyorsanız mevcut şartlara göre hareket ederek ya da mevcut teknolojiyle yapmanız çok zor. Bunun için rakiplerinizden her daim birkaç adım önde olmanız gerekir. TOGG’da tam bu noktada üretimin her aşamasında tasarımı ve mimarisi kendine ait olan gelecek nesil teknolojilerle üretim yaparak küresel bir marka olma yönünde emin adımlarla ilerlemektedir. Ancak bu şekilde, oyunun kurallarını değiştirebilir sektörde önemli bir oyuncu haline gelebilirsiniz. TOGG’un üretim tesisini inceleyip kullanılan teknolojiyi gördüğünüzde dönüştürücü ve rekabetçi bir teknolojik seviye ve potansiyele sahip olduğunuzu müşahede ediyorsunuz.

Henüz elektrikli otomobil konusunda dünyada çalışmaların başlangıç aşamasında olduğu dönemde, bizim henüz işin başında dünya ile rekabet edebilecek bir bir vizyona ve iradeye sahip olmamız ülkemizin bu alanda önemli bir avantaja sahip olduğunu da gösteriyor. İnanıyorum ki bu anlayış; vizyon ve bu irade ile Türkiye olarak gelecekte önemli oyuncuları arasına gireceğiz.WhatsApp Image 2023-09-06 at 10.47.14


Özü yerli gücü milli bir teknoloji hamlesi


Daha üretimin ilk aşamasında yerlilik oranımızın %51 ile başladığını ve bu oranın artarak yükseleceğini görüyoruz. Yeni üretime başladığınızda %51 yerlilik oranı gerçekten çok çok önemli bir oran. Bunun ötesinde sadece ülkemizde üretilen komponent ve parçalarla yerliliği sağlamıyor aynı zamanda ar-ge çalışmalarıyla teknoloji gelişimiyle, fikri mülkiyet haklarıyla tamamen menşei Türkiye olan bir yerlilikten bahsediyoruz.

Büyük bir hayalle başlayan uluslararası rekabet ortamının gerçekleri ile hareket eden bir anlayış


Yerli otomobil konusunda geldiğimiz aşama gerçekten geleceğe dair çok umut verici. Bu sürecin başladığı dönemlerde Sanayi Bakanlığımdaki görevim nedeniyle sürecin içerisinde olan birisi olarak söyleyebilirim ki, büyük bir hayalle, büyük bir vizyonla başlanılan bu süreç kısa sürede Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade ile hayata geçmiş ve bugün uluslararası oyuncularla rekabet edebilecek; uluslararası rekabet ortamının realitesi ile hareket eden ayakları yere basan iddialı bir teknoloji hamlesine dönüşmüştür. İnanıyorum ki bu süreç kesintisiz bir şekilde devam ettiğinden yola çıkarken bile hayal edemediğimiz ve bugün gerçekleştiğini gördüğümüz bir çok şeyin gelecekte ülkemizin bir kazanımı olarak dünyaya sunulacaktır.

Batarya teknolojisi’nde küresel bir güç vizyonu; paradigma değişimi

Elektrikli araç teknolojisinde ve üretiminde iki konunun çok kritik olduğunu söylemek mümkün.

Özellikle gelecek dönemde Elektrikli araçlara yönelik sürekli artan talep (öngörüler talebin kısa zamanda 10 katına çıkacağı yönünde), yeni batarya teknolojileri ve artan elektrikli araç batarya üretimi gibi birçok yeni trendi de beraberinde getiriyor.

Bir diğer önemli konuda batarya teknolojisi. Batarya üretimi konusunda asıl önemli unsur bataryaların üretiminde kullanılan Nadir toprak elementlerinden özellikle de lityum ve kadmiyum gibi elementlerin temini noktasında karşımıza çıkmaktadır. Önümüzdeki yıllarda oyun değiştirici olarak karşımıza çıkacak önemli konulardan birisidir.

Bu konuda TOGG’un önemli bir gelişmeye imza attığını görüyoruz. Batarya teknolojisinin geliştirilmesi ve üretimi konusunda Farasis ile ortaklaşa SIRO-Silk Road Temiz Enerji Çözümleri adında bir platformu kurarak kendi bataryasını kendisi geliştirecek ve kendisi üretebilecektir. Bu çok kritik bir adımdır, çünkü bu sektörün en kritik bileşeni batarya teknolojisi olacaktır. Batarya teknolojisinde önemli gelişmeler sağlayan ülkeler gelecekte de bu sektörün lideri olabilecektir. Bu anlamda batarya hücresi üretmeyi hedefleyen bu ortaklıkla çok kritik bir adım atılmıştır. Geliştirilen ve üretilen her teknolojinin fikri mülkiyet haklarının da ayrıca bu platforma ait olması da önem arz etmektedir. Elektrikli otomobilin en kritik parçası olan batarya teknolojisi konusunda atılan bu adım yıllardır özlemini çektiğimiz bir sorunumuza da çözüm üretmektedir. gGeçmişte üretimini yaptığımız bir çok ürünün imalatında kullandığımız teknolojiyi ve o ürünlerin en temel, kritik ve pahalı parçalarını dışardan başka ülkelerden alırdık ve işin kaymağını da başkaları yerdi. Ama şimdi hem otomobili hem de en kritik bileşeni olan batarya teknolojisini de kendimizin üretebileceği bir teknolojik öngörüden ve yatırımdan bahsediyoruz. Bu, ülkemizdeki teknoloji üretimi açısından yüksek teknolojili sektörlerdeki anlayışımızın değişmesi açısından da bir paradigma değişiminin olduğunu göstermektedir.WhatsApp Image 2023-09-06 at 10.47.16

Akıllı cihaz inovasyon ekosistemi

TOGG’un sadece elektrikli bir otomobil üretim tesisi olmadığını yakınen gördük. Burası aynı zamanda teknolojisini geliştiren, üreten, geleceğin startupp ve unicornlarının çıkmasına zemin hazırlayan, diğer sektörleri de motive edecek, harekete geçirecek, onların da teknolojik gelişimine zemin hazırlayacak bir inovasyon ekosistem anlayışıyla hareket ettiğini görüyoruz. Bu anlayış ekosistemin unsurları olan diğer teknolojileri, kurum kuruluşları Startupları, tedarikçileri ve en önemlisi inovasyon kültürünü harekete geçirecek bir anlayış. Bununla birlikte ülkemizin yetişen gençlerine bir teknoloji vizyonu kazandıracaktır. Burada şunu da belirtmek gerekir ki bu anlayış, bu sistem bugünden yarına aniden ortaya çıkmadı, aslında ülkemizin yıllardır ar-ge, teknolojiye, girişimcilere ve inovasyona yapmış olduğu yatırımların da yeni bir vizyonla birleşerek meyve verdiğinin bir göstergesi olarak değerlendirebiliriz. Bu şekilde başka sektörlerde de bu vizyonla yeni teknolojilerin gelişmesine yeni Starup’ların ortaya çıkmasına ve büyümelerine kapı aralayacağını düşünüyorum.

Bu çerçevede ülkemizdeki girişimcilik, ar-ge ve teknolojiye ilişkin atılan her adımı gelecek için çok önemli buluyorum. Teknofest gençliğinin yetişmesini gelecekte farklı sektörlerde milli ve yerli ürünlerimizin ve teknolojilerimizin çıkması adına da çok kıymetli buluyorum.

Ülkenin her köşesine dağılmış şarj istasyon ağı
Önümüzdeki yıllarda elektrikli araç stoğunun büyümesine paralel olarak, şarj istasyonlarının sayısında da hızlı bir artış söz konusu olacaktır. Kayda değer seviyede bir yatırım neticesinde, on binlerce noktada hizmet sunulan büyük bir sektör oluşacaktır. Yapılanmasının başında olan bu sektörün, elektrikli araçların gelişimine hizmet edecek ve sürdürülebilir bir yapıya sahip olması da diğer kritik bir husustur. Bu konuda da TOGG’un ülkenin her köşesine yayılmış Şarj istatsyonu ağıyla önemli bir adım attığını görüyoruz.

WhatsApp Image 2023-09-06 at 10.47.18 (1)


Milli başarı ve gurur: doğru vizyon, doğru adım, doğru ekip

Geldiğimiz noktada gerçekten gurur verici bir yatırımın olduğunu görüyoruz ve bununla gururlanıyoruz. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllar önce ısrarla ortaya koyduğu iradenin ve vizyonun bugün tecelli ettiğini, gerçekleştiğine tanıklık ediyoruz. Şunu açıkça söylemek gerekir ki, bugün geldiğimiz noktadan dönüp geriye baktığımızda böylesine büyük bir yatırımın çok kısa sürede hayata geçtini söyleyebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu vizyonunu hayata geçiren Sanayi Bakanlarımıza, katkı veren TOBB ve  özel sektör kuruluşlarımıza ve TOGG ekibine şükran borçluyuz. Gerçekten hepsi büyük bir heyecanla çalışıyorlar, doğru ekiple ve doğru yöntemle hareket edildiğini görüyoruz. Tabii ki bu süreçte bu yatırımı sahiplenen, dualarıyla, temennileriyle ve heyecanlarıyla buna değer katan insanımızın gururudur aslında bu. Yıllardır hasretle beklediğimiz bir hayaldi ve bugün bu gerçekleşti. Ümit ediyorum ki ayakları yere basan ve rasyonel stratejilerle, uluslararası rekabetin gerçekleri ile hareket eden arkasında milyonlarca insanımızın duası ve temennisi olan bu hareket, gelecekte ülkemizin teknolojik alanda da hak ettiği yerlere taşıyacaktır.

Plakalarda Karekod uygulaması başladı Plakalarda Karekod uygulaması başladı

Editör: Selim GÖKEL