Niğde Valisi Alim Barut, Türkiye’nin hızlı bir değişim süreci yaşadığını belirterek, 2011 yılı itibariyle nüfus sayımlarının klasikleri arasında yer alan sokağa çıkmama yasağının tarih olacağını söyledi.
 
Niğde Kültür Merkezinde yapılan toplantıda 2011 yılında yapılacak olan Nüfus ve Konut sayımı hakkında bilgilendirme toplantısına  Niğde Valisi Alim Barut , Vali yardımcısı Polat Kara, Çamardı Kaymakamı Mehmet Sarıbacak ile ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.
 
Nüfus ve Konut Sayımı Toplantısının açılış konuşmasını yapan Vali Alim Barut   konuşmasında;
 
“Türkiye’nin hızlı bir değişim sürecinden geçtiğini ve sosyal devlet olmanın gerekliliklerini süratle yerine getirdiğini, bunun ilk örneğinin 2005 yılında yapılan seçimlerde gözlendiğini belirterek; “Eskiden nüfus sayımı denildiği zaman ilk akla gelen ve neredeyse 24 saati bulan sokağa çıkma yasakları idi. Ama şimdi durum değişti. Artık devletimiz vatandaşını rahatsız etmeden hem sayımını yapabilecek hem de hangi vatandaşının nerede oturduğunu çok daha rahat bir şekilde tespit edebilecek” dedi.
 
 2006 ve 2007 yıllarında yapılan adrese dayalı nüfus kayıtlarının ulusal adres veri tabanına yüklendiğini belirten Barut; “Bu veri tabanları vasıtası ile yerleşim yerlerinin nüfusunun sayısal büyüklüğü her yıl düzenli olarak belirlenmektedir. Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan resmi istatistik programı gereğince 2011 yılında ülkemizdeki nüfusun sosyal ve ekonomik özelliklerini belirlemek amacıyla Nüfus ve Konut Sayımı yapılacak. 2011 yılında sağlıklı bir nüfus sayımı yapılabilmesi için doğru ve güncel adreslerin sistemde olması gerekmektedir. Adres sistemlerinin oluşturulması ve adres niteliklerinin de güncel olması takibi büyük önem taşımaktadır” dedi.
 
 Nüfus Hizmetleri kanunu ile adres ve numaralamaya ilişkin olarak İl Özel İdareleri ve Belediyelere önemli görevler verildiğini kaydeden Barut; “Özellikle adres ve numaralandırma ülkemizin en önemli sorunlarından biridir diye düşünüyoruz. Sık sık adres ve numara değişikliği yapmak insanların hem iş yerlerini hem de evlerini tarif etmelerini ve bulunabilmesini adeta imkânsız hale getirmektedir. Gelişmiş ülkelerde gördüğümüz gibi 50 sene önceki evin adresi ne ise, şimdiki adresi de odur. Sürekli gelişen yerleşim yerlerinde yeni mahallelerin, caddelerin oluşması doğal kabul edilebilinir ancak, mevcut caddede veya sokakta bir numara değişikliği yapmanın doğru olmadığını, caddenin veya sokağın ismi ve numaralaması 50 sene, 100 sene sonra ilelebet aynı kalacak şekilde organize olmamızda fayda var diye düşünüyoruz. Söz konusu kanun gereğince Vatandaşlarımız ikamet ettikleri adreslerini değiştirdiklerinde en geç 20 gün içerisinde Nüfus Müdürlüklerine adreslerini beyan etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kanun gereğince gerek Kurumlara gerekse de Vatandaşlarımıza idari para cezası uygulanmaktadır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim