Sedat Çağlar yeni kitabı için okurlarıyla buluştu Sedat Çağlar yeni kitabı için okurlarıyla buluştu

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihi ve turistlik kültürü yönünden ön plana çıkmayı hedefleyen Niğde’de Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan dokuma kursunda kadınlar, hem sanat öğreniyor hem de tarihte yok olmaya yüz tutmuş halı motiflerini tekrardan halılara ilmek ilmek işleyerek canlandırmaya çalışıyorlar.
Niğde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan ve Niğde Halıcılar Birliği atölyesinde Anadolu’da çok eskiden beri yapılan halı dokuma sanatını yeniden canlandırıyor. Halıcılar Birliğinde açılan atölyede kursiyerler, el emeği ve göz nuru halılar dokuyarak hem hobi ediniyor, hem de meslek sahibi olarak kazanç sağlıyor. Atölyede kursiyerlere tekniğin öğretilmesinin ardından hayal güçleri serbest bırakılıyor. Dokumaların ham maddelerini yün, tiftik, pamuk, kıl ve ipek oluşturuyor. Kursiyerlerin boş zamanlarını değerlendirmesine ve bir gelir kapısı oluşturmasına yardımcı olan kurs haftanın 5 günü açık. Boş zamanlarını dokudukları halıya adayan kursiyerler böylelikle ev ekonomisine de katkıda bulunuyor. 
Halk Eğitim Merkezi ve Niğde Halıcılar Birliği bünyesinde açılan Halı Dokuma Kursu ile kursiyerler halı dokuma sanatını öğreniyor aynı zamanda medeniyetlere ev sahipliği yapan güzel şehrimiz Niğde’nin tarihinde yok olmaya yüz tutmuş halı motiflerini profesyonel hocaların katkılarıyla tekrardan gün yüzüne çıkartıyor. Kursa Niğde merkezde yaşayan kadınlar katılıyor. Kadınların hem kendi hayallerindeki motifleri hem de Niğde’nin tarihini ve kültürünü yansıtan motifleri ilmek ilmek halılara dokuyorlar. Kursta geride bıraktıkları sürede en büyük kazanımları hem arkadaş edinmeleri hem de tek başlarına bir halıyı dokuyabilmeleri. Bir halı ne kadar kolay dokunuyor gibi gözükse de bakıldığında 1 metrekaresine 1 ay gibi uzun bir süre uğraşıldığını söyleyebiliriz. 
El halıların yapımın zahmetli olduğunu, yoğun emek gerektirdiğini ifade eden Niğde Halıcılar Birliği Başkanı Bilgehan Harmanşah; “Niğde’ye özgü halılarda metrekareye 70-80 bin ilmik atılıyor. 5 metrekarelik bir halıda yaklaşık 400 bin ilmik atılıyor” dedi.