Niğde’nin Ulukışla İlçesi’ne bağlı Kazak Türklerinin yaşadığı Altay Köyünde 60 yıllık gelenek sona erdi. Köy dışına ilk defa kız verildi.



60 yıllık geleneği bozan genç aşıklar Dilara ve Ahmet için köy meydanında Kazak Türklerinin örf ve adetlerine göre nişan merasimi gerçekleştirildi. Erkek evi gelmeden önce köy halkı hep birlikte yörelerine ait yemeklerini hazırladı.

Daha sonra iki kültürün birleştiği nişan merasimi otağ çadırında Damadın babası Duran Bozdağ’a nişan için kesilen küçükbaş hayvanın kafasının ikram edilmesiyle başladı. Renkli görüntülerin yaşandığı nişanda otağ çadırında gençlerin yüzükleri takıldı.  Yüzükler takıldıktan sonra kazak kadınları tarafından gençlerin mutluluklarının ömür boyu bereketli ve tatlı olması için havaya şekerler atıldı.

Takı merasiminden  sonra gençler, köyün ileri gelen yaşlılarının elini öptü. Otağ çadırında gerçekleşen yüzük takma merasiminin ardından gençler için köy meydanında eğlence düzenlendi. 

Altay Köyü Muhtarı Abay Orhun, Altay Köyü’nün kuruluşundan bu yana ilk defa köy dışına kız verdiklerini söyledi. Orhun yaptığı konuşmada şunları dedi;

“Köyümüzün kuruluşundan bu yana bizler onlarca kız aldık.  Köylerimizin gençlerine. İlk defa bir kızımızı dışarıya veriyoruz. Bu bizim için bir mutluluktur. Gençlerimize Allahtan mutluluklar diliyoruz. Buna bütün dünya tanık olsun.

İki kültürü birleştirdik. İki kültür üzerinden bir nişan merasimi yaptık. Yemek ikramında bulunduk kazak adetlerine göre. Gelen misafirlerimize arkasından sütlü ak çayımızı vererek nişan merasimini gerçekleştirdik. Ne mutlu ki bizlerdeki kültürü 60 yıl sonra birleştirerek bu mutlu güne ulaştık.”  

Damat Ahmet Bozdağ ise ; “gönüller birlikte olduktan sonra, İnsanlar birbirini sevdikten sonra hiçbir şey fark etmiyor” dedi. 










Editör: TE Bilişim