Sigarayı bırakmak isteyenlerin ilaçları ücretsiz oldu Sigarayı bırakmak isteyenlerin ilaçları ücretsiz oldu

Sağlık İl Müdürü Dr. Okur; “ 31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 31 Mayıs Günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Yapılan araştırmalar dünyada yaşanan en önemli sorunlar arasında iklim değişikliği ve kuraklığın olduğunu göstermektedir. Tütün ekiminde kullanılan çok miktardaki pestisit, gübre ve kimyasal; tehlikeli kirletici maddelerin suya ve toprağa atılmasına neden olarak tarım arazilerinin verimliliğini önemli ölçüde azaltmaktadır. 31 Mayıs 2023 Dünya Tütünsüz Gününde; tütün üretiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin yanı sıra tüketilen suyun miktarının kuraklığa olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmiştir” dedi.
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir diyen Dr. Okur; “ Dünya genelinde 32 bin metrekareden fazla alan tütün arazileri için kullanılmaktadır. Bu tarım arazilerinde 22 milyar tondan fazla su tüketilmektedir. Bu rakam 50 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen birinin, yaşamı boyunca 1.4 milyon litre su kaybından sorumlu olacağını göstermektedir. Bu doğrultuda tütün kullanımının zararları konusunda toplumun farkındalık düzeyini artırmak  amacıyla İlimizde "İzmarit Değil Tohum At", "Zehire Değil Gıdana ve Geleceğine Yatırım Yap", "Çocuklarına Zehir Saçan Tütün Tarlası Değil Oksijen Salan Ormanlar Bırak" sloganlarının kullanılacağı çeşitli etkinlikler düzenlenecektir” diye konuştu.
Niğde7de tütün ve tütün ürünleri denetimlerinin aralıksız devam ettiğini belirten Dr. Okur; “  İlimizde tütün ve tütün ürünleri denetimi faaliyetlerini icra etmek üzere Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Birimi koordinasyonunda, tütün denetim komisyonlarımız 7 gün 24 saat vardiya usulü denetim faaliyetlerine devam etmektedir. İl genelinde çalışmalarını sürdüren denetim ekiplerinde toplam 70 personel dönüşümlü olarak görev yapmaktadır. 2023 yılı boyunca 12.307 iş yerinde denetim yapılmış, 58 ihbara müdahale edilmiş, 43 iş yerine yasaya aykırılık nedeniyle tutanak tutulmuş ve idari para cezası uygulanmıştır. Vatandaşlarımız tarafından kamu kurumlarında ve  özel hukuk kişilerine ait işletmelerde ihlal görülmesi halinde ALO 184 SABİM hattı ve Yeşil Dedektör uygulaması ile ihbarda bulunabilirler. Ayrıca sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız  ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak bilgi alabilirler” dedi.