‘’Patates üreticilerimizin yaşadıkları sorunlara ilk günden beri duyarlı bir yaklaşım sergiledik. Çiftçilerimizin sorunlarını Sayın Başbakanımıza, Enerji Bakanımıza, Ekonomi Bakanımıza ve Tarım Bakanımıza iletmiştik. Çiftçilerimiz ve çiftçilerimizi temsil eden sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli yakın temas içinde olduk. Tarım Bakanlığı yetkilileriyle sık sık görüşmelerimiz ve toplantılarımız oldu. 01 Ocak-30 Nisan 2013 arasında ihracatın artırılması çabamız sonucu 204 bin ton patates ihracatı gerçekleşmiştir. Bu rakam geçen yıl ise 91 bin ton idi. Yani bu dönemki çalışmalarımız neticesinde 2 katından fazla artış olmuştur. Bir sosyal sorumluluk projesi ile üreticilerimizin elinde kalan 5 bin ton patates alınarak çeşitli illerde dağıtımı gerçekleştirildi. Bu girişimler ile patates fiyatlarında çiftçilerin lehine hareketlilik oldu. Ancak üretilen patatesin %5 den daha az bir kısmı çiftçilerimizin ambarlarında mevcut olup , görüşmelerimiz neticesinde aldığımız bilgiye göre şuan itibariyle gümrüklerde patates ihracatı konusunda herhangi bir engel yoktur. Depoda kalan %5 den daha az olan patatesin eritilmesi için çaba ve girişimlerimiz sürmektedir.


220 bin ton patates ihraç edildi

Patates konusunda yaşanan mağduriyetin giderilmesinin yanı sıra üreticilerimizin tek bir ürüne mecbur kalarak bu üründe yaşanan sorunlarla boğuşmasını önlemek için alternatif ürün geliştirme projesini hayata geçirmeye başladık. İlimizde patates üretimi 200 bin dekar arazi üzerine ekim yapılmış olup bu sezon için 40 köy ve beldemizde 1362 çiftçi 27 bin dekar alanda yonca, slajlık mısır, kuru fasülye, barbunya, nohut, yağlık ayçiçeği, çerezlik kabak, karpuz gibi ürünlerin tohum desteği  için 500 bin TL Kamu Kaynağı kullanıldı. Sertifikalık tohum desteği dekar başına 20 tl iken, dekar başına 40 TL ye çıkarttık. Kasaba ve köylerimizde ilimizde pazarı olmayan, ilimiz ve ülkemizin ihtiyacı olan alternatif ürünlerin ekimi için tarım çalıştayları yapılmaktadır.

Öte yandan çiftçilerimizin elektrik konusunda yaşadığı sorunlara da her zaman duyarlı yaklaştık. Yıllardır biriken borçlardan dolayı bu noktaya gelen elektrik sorunlarının çözümü noktasında ve borcu olmayan tarımsal sulama abonelerinin mağdur olmaması için bize iletilen sorunlarla ilgili gerek MEDAŞ gerek Bakanlık yetkilileriyle görüşmelerimiz gerçekleşti. Bu sorunları tüm ilgililere aktardık. MEDAŞ yetkilileri görüşmelerimizde tarımsal sulama abonelerinden borcu olmayanların mağdur olmayacağını taahhüt etmiştir. Çiftçilerimizi dinlemekten, iyi günde de kötü günde de yanlarında olmaktan hiçbir zaman kaçınmadık, kaçınmayız. Çiftçilerimizden hiçbir zaman kopmadık , her daim yanlarındayız.’’ Dedi.


Editör: TE Bilişim