Selim GÖKEL yazdı.

Niğde’nin Ulukışla İlçesinde Ereğli Yolu üzerinde 18 Maysı 2023 tarihli 32194 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile “Anadolu Uluslararası Özel Endüstri Bölgesi” ilan edildi.  “Dakka bir gol bir” şeklinde haber yapmıştık. Burada tıklayın.

Niğde’ye, Ulukışla'ya  yeni Özel Endüstri Bölgesi  hayırlı olsun.

Lakin merak ettiğimiz, kamuoyunun cevabını bilmesi gereken sorular  var. Bu soruları da konuya vekillikten de önce hakim ve etkisi olan, bugün yemin ederek resmen  Ak Parti 28. Dönem Niğde Milletvekili  Cevahir Uzkurt’un cevaplaması gerektiğini düşünüyoruz.

Niğde OSB alanı doldu,  Koyunlu köyüne dayandı. Yerleşim yerlerine çok yaklaştı. Fesleğen, Bor Toki üzeri bölgelerdeki yeni genişleme alanı talep ediyor. Talep ettiği yerler mera arazisi, buraları sanayi bölgesine dönüştürmek için uğraşlar veriyor.

Bor Karma OSB alanı doldu, yeni mera arazileri katıldı. Mera arazilerinin katılımında geçmişte çok tartışmalar yaşandı. Ek alanlar tahsis edildi. Şuan yine dolmak üzere küçüklü büyüklü bir çok fabrika yapıldı ve hala devam ediyor OSB tam bir şantiye halinde. Bor OSB’ye yeni alan tahsisi yapılmak için çok uğraşıldı.

Kayseri yolu Konaklı Kasabası karşında 2. OSB’de kuruldu, alt yapısına başlandı. Bu yıl bütçeden tahsis edilen para komik. Devletin hızla yapılmasını sağlaması gereken 2. OSB bütçe nedeni ile çok yavaş ilerliyor.

Bu üç OSB’de devletin, Ulukışla’da olduğu gibi özel değil.

Niğde OSB’nin genişlemesinin önüne ( talep edilen yerler tartışılır ama asıl konu bu değil) mera sorunu çıkarılıyor.

Bor Karma OSB’de doldu, uçsuz bucaksız alan var,  genişlemesi için yine mera sorunu çıkıyor.

Niğde 2. OSB’nin bir an evvel faaliyete geçmesi için yeterli bütçe, hızlı alt yapı hizmetleri sunulmuyor.

Özel OSB’lerin alt yapısını devlet yapıyor. Alt ve üst yapı projelerini bedelsiz devlet yapıyor, onaylıyor. Ek kamulaştırmalar için bedel ödenmiyor. Özel teşvikler, ek teşvikler,  indirimler, vergi indirimleri, kolay ÇED, Yapı ruhsatı, irtifak, ifraz, açma, çalışma gibi bütün ruhsatları, emlak vergisi vb. bir çok konuda maddi büyük kolaylıklar  ve imza rahatlığı sağlanıyor.

Ulukışla’da ilan edilen Özel Endüstri Bölgesi mera olmayı bırakın sulanabilir tarla arazisi üzerine kuruluyor.  Meraları OSB alanına katmak çok çok zor bir olay iken,  tarlaları OSB alanına katmak , hem de Özel OSB alanına katmak nasıl bir tezatlıktır.

Doğru soru şu olabilir, tarlaları OSB alanı ilan etmek nasıl bir güçtür? Doğru mudur?

Devletin büyük kolaylık sağlayarak adeta “ballı bölge” haline getirilen aşağıda görebileceğiniz,  girintili çıkıntılı bu "uğurlu bölgenin" ne kadarı kamu arazisinden, ne kadarı şahıs arazisinin birleşmesinden oluşturulmuştur?

Bölgedeki tarlalar, araziler asıl sahiplerinden değerinde mi alınmıştır? Kim-ler bu arazileri devşirmişlerdir?

 Bölgede hızlı bir tapu değişiklikleri oluşmuş mudur? Bundan rant kazananlar olmuş mudur?  Kimlerdir?

“Anadolu Uluslararası Özel Endüstri Bölgesi” Diğer OSB’ler gibi talep mi alınacaktır? Talepleri kim-ler kabul edecektir? Mesela, tekstil işletmeleri de  olacak mı? Yoksa herkesin dillendirdiği yüksek teknoloji işletmeleri mi olacak? 

Bu bölge de hangi alanda fabrika ve işletmeler açılacak, neler üretilecektir? Niğde'nin 4. OSB'sinin diğerlerinden daha farklı olması, tarım arazilerine yapılmasını gerektirecek elzem ve önemli ne gibi farkı olacaktır?

Niğde OSB’nin yeni alan talebi varken, Bor Karma OSB daha tam dolmamış iken, Niğde 2. OSB daha yeni altyapısına başlanmışken. Özel bir OSB’ye ihtiyaç var mıydı? Kamu yararı  gerekçesi nedir?

Ulukışla’da da olsun, ama  devletimize ait bir OSB ilan etmesi ile Özel OSB ilan edilmesinin arasındaki fark nedir? Katma değeri farklı mıdır?

Söz konusu Endüstri Bölgesinin oluşmasında vekilliğiniz öncesinde ne gibi katkınız olmuştur?

Tamamen iyi niyetle, kamuyu aydınlatma, dedikodu ve şüpheleri giderme açısından yukarıdaki sorularımıza kamu adına cevap bekliyoruz.