Niğde’deki fırıncılar, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uygulanacak yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirildi.

 

 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda ekmek üreticilerine 1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girecek olan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği hakkında bilgiler verildi.

 

Bilgilendirme toplantısına, Fırıncılar Odasına üye il genelindeki fırıncılar katıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Bayram Akkuş’un açılış konuşması ile başlayan toplantıda, fırıncılara; Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği hükümleri hakkındaki yenilikler, üretim, taşıma araçları ve satış noktalarının taşıması gereken hijyen koşulları, personelin hijyen eğitimi, işletme kayıt belgesi zorunluluğu ve alınmaması halinde uygulanacak idari yaptırımlar ile ekmek tebliğine aykırı üretim yapanlara uygulanacak idari cezalar konularında detaylı bilgiler verildi. Ayrıca fırıncılardan Bakanlık tarafından yayınlanarak yürürlüğe giren hükümlere uygun üretime en kısa sürede geçmeleri istendi. 

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Bayram Akkuş, üreticilerin Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği hükümlerine uymak zorunda olduklarını hatırlatarak ''Halkımızın temel besin kaynağı olan ekmek konusunda il Müdürlüğü olarak çok duyarlıyız. Yeni gıda mevzuatının uygulanmaya başlamasının ardından denetimlerimiz daha da artacak ve numuneler alarak fırıncılarımızın ürettikleri ekmeği analiz ettireceğiz. Uygun olmayan analiz sonuçlarına göre işletmelere idari para cezası uygulanacak. Özellikle Gıda Kodeksine aykırılık cezaları çok ağır. Herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamak için tebliğ hükümlerini çok iyi anlayıp uygulamak işletmelerin kendi lehine olacaktır''dedi.

 

Ekmekte yeni dönem başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği' ne göre raflardaki eski ekmekler yerini tuz oranı ve gramajı düşük, kepek oranı yüksek ekmeklere bıraktı. 

 

Sözkonusu yönetmeliğe göre, yüzde 1.8 olan tuz oranı yüzde 1,5'a indi. 300 gramlık ekmekler ise 250 gramlık kepek oranı artırılmış, tokluk hissi veren ekmeklere dönüştü. Ekmekteki kepek oranı en az yüzde 0,65 ve en çok yüzde 1,1 olacak. Tam buğday ekmeğinde ise kepek miktarı en az yüzde 1,2 ve en çok da 2,9 şeklinde üretilecek. 

 

Ekmek ambalaja girdi

Yönetmelik, ekmeğin satış şeklini ve yerlerini de düzenledi. Buna göre, ekmek satışı yapan yerler buğday, çavdar, yulaf ve tam tahıllı ekmek çeşitlerini de bulunduracak. Kepekli ekmek, tam buğday, unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç diğer ekmek çeşitleri ambalajlı olarak satılacak. Ambalajsız piyasaya sunulan ürünler, pazar, manav ya da kasaplarda satılamayacak. 

 

Ekmek fiyatlarında herhangi bir artış olmayacak. Ekmek üretim şartlarına uymayanları ise ağır cezalar bekliyor. Kurallara uymayan üreticilere 11 bin 850 TL para cezası verilecek.

 




Editör: TE Bilişim