Aile Hekimleri ve Pratisyen Hekimleri Derneği tarafından yayınlanan Niğde’nin tek sağlık dergisi  Reçete51,  5. Sayısı ile okuyucuları ile buluştu.


Dergi 5. Sayısında, Obezite, bel fıtığı, evde bakım hizmetleri gibi sağlık konularının yanında  Niğde’de halen inşaatı devam eden  300 Yataklı Niğde Devlet Hastanesi hakkında detaylı bilgiler veriyor.

 
Dergide, 300 Yataklı Devlet Hastanesi  inşaatının     8, 6 ve  4 ‘er katlı birbirine tüneller ile bağlı 3 bloktan oluşacağı, kaba inşaatının % 70 ‘inin tamamlandığı ve 2012  yılında teslim edileceği belirtiliyor.
 

Aile Hekimleri  ve Pratisyen Hekimleri Derneği tarafından yayına sunulan Reçete51 dergisinin editörlüğünü  Dernek Başkanı Dr. Kanat ÇAYAN  yapıyor.


Derginin 5. Sayısını Dr. Kanat ÇAYAN anlatıyor.


              Dergimiz REÇETE51’in 5. sayısını sizlerle paylaşıyor olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Dergimizin bu sayısında da yine sağlık ile ilgili önemli konuları ve güncel haberleri sizlere aktarmaya çalıştık. Şimdi, dergimizin içeriğinde bahsettiğimiz konulara kısaca değinelim;    
              Şu an itibari ile %70 oranında kaba inşaatı bitirilen 300 Yataklı Niğde Devlet Hastanemiz hava şartları iyi gitmeye devam ederse 2012 yılının ortalarında teslim edilecek. Hastanenin şu an ki durumuna göre, bitmiş halinin nasıl olacağını sizlere daha iyi anlatmak için hastane maketinin fotoğraflarını kullandık.
 
              Sağlık Bakanlığı, hazırlamış olduğu “Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı” vasıtası ile önümüzdeki günlerde obeziteye yönelik ciddi çalışmalar yapacaktır. Dünya sağlık örgütüne göre obezite (şişmanlık) ; sağlığı bozacak şekilde yağ dokularında anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesidir. Vücut yağ oranının artması ile uzun bir süreçte ortaya çıkan bu hastalık, sosyal, psikolojik ve ciddi tıbbi sorunlar yaratabilen ve gün geçtikçe artan önemli bir sağlık sorunudur.
 
              Niğde Devlet Hastanesinde 22.05.2009 tarihinde başlatılan evde sağlık hizmetleri artık tüm sağlık kuruluşlarımız tarafından verilmeye başlanmıştır. Evde sağlık hizmeti; ihtiyacı olan(geçici yada uzun süreli olarak yatağa bağımlı olup sağlık kuruluşuna gelemeyen) bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesidir. Evde Sağlık Hizmetlerirandevu sistemi ile ve mesai saatleri dahilinde yürütülür. Mesai saatleri dışında oluşan acil durumlarda 112 Acil Hizmetlerinden yararlanılır. Türkiye genelinde 444 38 33 No’lu telefon numarası ile Evde Bakım Hizmetleri Birimine ulaşmak mümkündür.
 
              Bel ağrıları toplumda sık görülen, kas iskelet sisteminde fonksiyon bozukluğu yaratan ve ciddi sosyoekonomik kayıplara neden olan önemli sağlık sorunlarından biridir. Bel ağrısının en sık nedenlerinden biride bel fıtığıdır. Toplumumuzu yakından ilgilendiren bu rahatsızlıkla ilgili olarak beyin cerrahisi uzmanı Op. Dr. Hüseyin YAKAR’dan bilgi aldık.
              Sağlık bakanlığınca aile hekimliği uygulaması kapsamında sözleşmeli olarak çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yapılacak ödemeler yeniden düzenlendi.Sağlık Bakanlığının 23/12/2010  tarihli ve 49270 sayılı yazısı üzerine, 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanunun 8 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 24/12/2010 tarihinde alınan kararla; “Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ile Sözleşme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” 27801 sayılı ve 30/12/2010 tarihli resmi gazetede yayınlanarak, 01/01/2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
              Dergimizin 6. sayısında tekrar görüşmek dileği ile sağlıkla kalın… 
                                                                                                        Dr. Kanat ÇAYAN
                                                                                       Aile Hekimleri ve Pratisyen Hekimler
                                                                                                        Derneği Başkanı










Editör: TE Bilişim