Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için başlatılan "Toplum Tarama Çalışması" kapsamında Niğde Sağlık İl müdürlüğüne bağlı filyasyon ekipleri rastgele gittikleri adreslerde Kovid-19 testi uygulaması yapıyorlar.

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için başlatılan "Toplum Tarama Çalışması" kapsamında, sağlık ekipleri, 6 Ocak ile 11 Ocak tarihleri arasında TÜİK tarafından Niğde’de rastgele belirlenen 220 adrese giderek, kişilerin rızası dahilinde PCR olarak adlandırılan Kovid-19 testi yapmaya başladı.

Kandaki antikor düzeyi de kontrol edilerek, test yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi değerler ayrı ayrı raporlandığını belirten Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, uygulamanın gelecek çalışmalara ışık tutacağını bu kapsamda ilki 2020 yılının Haziran ayı içerisinde yapıldığını şimdi ise 6 Ocak ile 11 Ocak tarihleri arasında haneye yönelik test çalışmalarına başlandığını söyledi.

Filyasyon ekipleri TÜİK tarafından rastgele belirlenen hanelere giderek test yapmaya başladıklarını söyleyen Dr. Koç; “  Filyasyon ekibi tarafından test yapılan vatandaşlar test sonuçlarını bir gün sonra e-Nabız üzerinden öğrenebilecekler. Haziran 2020’de bin 20 adresten test alınmıştı. İkinci çalışma yani 6 Ocak ile 11 Ocak tarihinde ikincisi yapılacak olan çalışma sırasında rastgele belirlenecek olan 220 hanedeki kişiler bilgilendirilip onay alınarak bir anket uygulanmış̧, ayrıca aynı kişiden ELISA testi için kan örneği ve PCR testi için ise COVID-19 Rehberi’ne uygun olarak sürüntü örneği alınacaktır. Bu değerli çalışmada görev alan filyasyon ekiplerimize ve ekiplerimizi misafirperverlikle karşılayan Niğde halkına teşekkür ederim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim