Vali Âlim Barut Başkanlığında Akkaya Barajı ile ilgili toplantı yapıldı.
 
Toplantıya, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şevket Katırcıoğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü Metin Süzgeç, DSİ Bölge Temsilcisi Tarık Pasin ve Merkez Fertek Kasabası Belediye Başkanı Mahmut Şafak katıldı.
 
Niğde Valisi Âlim Barut toplantının açılış konuşmasında; “Son günlerde biliyorsunuz ki basında Akkaya Barajı ile ilgili haberler çıkıyor. Bu artık Niğde’nin bir meselesi ve bu konuda en azından bir yol haritası belirlenmesi, çözüm yoluna girilmesi için neler yapılması gerekir ve bu konunun taraflarından Valilik olarak bilgi almaktır. Bir yol haritası ile çözüm önerilerini ortaya çıkarmak için bu toplantıyı yapıyoruz. Tabi ki şunu iddia etmek, akşamdan sabaha bu işin olacağını ben söyleyemem. Ama bir şekilde de başlangıç olması gerekir. Ne zaman başlanırsa çözüme o kadar yaklaşılmış olur. İşte bu duygu ve düşünce ile Valilik olarak bu toplantıyı tertip ettik. Umuyorum, diliyorum ki çözümün başlangıcı olur. Bu bir Akkaya probleminde milat olur ve Niğde gündeminden düşer. Bu sebeple iştirak eden bütün Arkadaşlarıma hoş geldiniz diyor, Basın Mensubu Arkadaşların bu konuya ilgilerinden dolayı ve gündeme getirip tartışılmasına vesile oldukları için teşekkür ediyorum” dedi.
 
AKKAYA BARAJI KİRLİĞİNİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN ALINAN KARARLAR:
 
1-    Gümüşler, Aktaş, Yeşilburç, Niğde, Fertek, Koyunlu, Sazlıca, Bor Kemerhisar, Bahçeli Belediyelerine ait atık suların ve Niğde OSB’ye ait arıtılmış atık suların ortak bir hatta toplanarak Bor-Emen Ovasında kurulacak olan arıtma tesisine verilerek, Akkaya Barajına atıksu deşarjı önlenmiş olacaktır. Bu projeyle ilgili Birlik Modelinin oluşturulması ve gerekli  fizibilite çalışmalarının yapılması.
 
2-    Koku probleminin önlenmesine yönelik; Devlet Su İşlerinin etüt çalışması yapması (Baraj kenarında biriken çamurun alınması vb.)
 
 
3-    Niğde Belediyesi arıtma tesisinin veriminin artırılması için, arıtma tesisine kaçak giren temiz suyun (yağmur suyu, yer altı suyu) önlenerek Akaya Barajına deşarj edilmesi.
 
4-    Çimento Fabrikası ve civarından gelen atıksuların, terfi istasyonunun faaliyete geçirilmesiyle birlikte Niğde Belediyesi atıksu arıtma tesisine sevk edilmesi.
 
 
5-    Akkaya Barajı öncesine stabilizasyon (dinlendirme) havuzları yapılarak, atıksuların öncelikli olarak bu havuzlardan dinlendirilmesi sağlanıp Akayya Barajına deşarjının sağlanması.
 
6-    Arıtma tesisi yapımı ve stabilizasyon havuzları yapımı ile ilgili fizibilite çalışmalarının Niğde Belediye Başkanlığı öncülüğünde DSİ ve İller Bankası destekleriyle yapılması.
 
 
 



AKKAYA HABERLERİ İLE İLGİLİ FOTOĞRAF VE VİDEO GALERİ...



Editör: TE Bilişim