Alzheimer hastalığına dikkat çekip bu konuda bilinç oluşturmak adına dünyada her yıl 21 Eylül günü“Dünya Alzheimer Günü” olarak kabul ediliyor. Alzheimer hastalığında erken tanı konulmasıyla ilgili sorunlar halen aşılmış değildir. Unutkanlığın yaşlılığın doğal süreci olarak kabul edilmesi hastalığın oldukça geç bir zaman sonra saptanmasına neden oluyor. Özellikle belirtmek gerekir ki alzheimer hastalığı halen ABD’de 6. sık görülen ölüm nedenleri arasında yer almaktadır.
 
Alzheimerda bazı muhtemel etkenler tartışılmakta olduğu halde, hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Alzheimer hastalığı ile merak edilenler hakkında Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü uzmanları şu açıklamalarda bulundu:”Dünya’da sağlık hizmetinin kalitesinin artması ve sağlık bilimindeki gelişmeler, kişilerin beklenen yaşam sürelerinin uzamasına neden olmuştur. Bu da ileri yaşlarda karşılaşılan sağlık sorunlarının daha sık görülmesine yol açmıştır. Alzheimer hastalığı kuşkusuz ileri yaşlarda daha sık görülmektedir. Ancak Alzheimer hastalığı yaşlılığın sonucudur denilemez. Hatta Alzheimer hastalarının bir kısmında hastalığın belirtileri 40-50 yaş civarında başlar.
 
Alzheimer hastalığı belleğin ve entelektüel fonksiyonların kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Alzheimer hastalığının diğer bir özelliği hastalığın ilerleyici olmasıdır. Erken dönemde sadece hafif bir unutkanlık vardır. Ancak zaman içerisinde bu unutkanlık ilerler ve günlük yaşamı etkiler düzeye gelir.
  
Alzheimer hastalığının kesin tedavisi günümüzde ne yazık ki mümkün değildir. Ancak son yıllardaki gelişmeler, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılmasını veya durdurulmasını sağlamıştır. Bu nedenle hastalığın erken tanısı, hastalığın ilerlemeden durdurulmasını sağlamada önemlidir.
  
Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir?
  
Nöroloji Uzmanı Prof.Dr.Murat Aksu alzheimer hastalığı için erken uyarıların şunlar olabileceğini belirtti:
 
 1.     Unutkanlık: Alzheimer hastalığının en erken ve en önemli belirtisidir. Özellikle yeni öğrenilen şeylerin unutulması, aynı soruların tekrar tekrar sorulması uyarıcı olmalıdır.
 
2.     Plan yapmada ve problem çözmede zorluk: Birden fazla eylemi gerektiren işlerin yapılmasında zorlukla karşılaşılması veya daha önceden kolaylıkla yapılan aritmetik işlemlerin yapılamaması Alzheimer hastalığı için tipik bir özelliktir.
 
3.     Günlük işleri yapmada zorluk: Örneğin araç kullanmada zorluk veya evde yapması gereken işleri yapamama şeklinde kendini gösterebilir.
 
4.     Zaman ve yeri şaşırma: Daha önceden bildiği yerleri bulamama veya zamanı karıştırma olabilir.
 
5.     Kişilik değişikliği veya içine kapanma: Özellikle Alzheimer Hastalığının erken dönemlerinde belirgindir.
 
Bu belirtilerden biri veya birkaçı var ise hekime başvurulması, hastalığın erken tanısı ve dolayısıyla ilerlemesinin engellenmesi açısından çok önemlidir. 



Editör: TE Bilişim