AK Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin çözülmesi için yoğun bir çaba sarf ettikleri Akkaya Barajındaki kirlilik sorununda çözüm sürecinin startı verildi.


Barajın temizlenmesi için ilk adımlar Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ile DSİ’ye bağlı bir teknik ekibin Akkaya Barajına gelerek sorunun çözülmesi için nasıl bir yol izleneceğine dair bazı incelemelerde bulunmasıyla atıldı. Yapılan inceleme ve tespitler sonrası 1 yıl içerisinde Akkaya barajının temizlenerek, kötü kokuların ortadan kalkacağı söylendi. İnceleme için Akkaya barajına gelen teknik ekip İstanbul Haliç Boğazının temizlenmesinde büyük emeği olan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Mustafa Uzun, DSİ Bakım ve İşletme Daire Başkanı Ahmet Fikret Kasalak ve DSİ mühendislerinden oluşurken heyete DSİ Niğde Şube Müdürü Tarık Pasin’in yanı sıra Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özmen, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yiğit ile Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat eşlik etti.


Niğdeli kaliteli bir hava soluyacak

İncelemeler sonrası değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Akkaya’da yıllardan beri bir arıtılmayan atık sulardan dolayı bir dolgu ve tabanda hidrojen sülfür ve metan gazları oluşmaya başlamış. Hidrojen sülfür çok ciddi koku kirliliğine neden olur ve çürük yumurta kokusuna benzer. Bir inceleme yaptık ekiplerimizle, yapılması gerekeni kafamızda netleştirdik. İnşallah bununla ilgili analiz ve tespit çalışmaları yapacağız, nasıl kurutabiliriz gibi teknik özellikler belirlenecek. Niğde Belediyesinin de mevcut tesisi çalışmaya başlayacak” dedi. Haliç boğazının da temizlenerek, insanlara rahat bir hava sunduklarını söyleyen, Prof. Dr. Öztürk, “Haliç boğazının temizlenmesi projesini ben hazırladım ve Akkaya Barajındaki bu çalışmayı çevreye minimum zarar vererek yapacağız ve Akkaya’daki bu sorunu ortadan kaldıracağız. Kaliteli bir hava solumamız gerekiyor, hidrojen sülfür çok tehlikelidir ve insana ciddi zarar veriyor. Bu koku ortadan kalktığında şehir daha yaşanabilir olacak, şimdiden hayırlı olsun diliyorum” diye konuştu.

Baraj boşaltılarak temizlenecek

Temizleme çalışmasının 1 yıl içerisinde bitirileceğini söyleyen Devlet Su İşleri Konya Bölge Müdürü Mustafa Uzun ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Baraja gelen kirletici unsurlardan olan Niğde ilinin evsel ve katı atıklarının önlenmesi olarak, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da mevcut katı atık arıtma tesisinin de aktif hale geleceğini ve gerekenin yapılacağı söyledi. Gerekli çalışmaları yaptık ve diğer çalışmalar yapıldıktan sonra proje başlayacak ve çalışma sonunda Niğde temiz bir baraja kavuşmuş olacak. Bu çalışmalarda Akkaya barajının boşaltılarak temizlenmesini düşünüyoruz. Yöntemler tamamen belirlendikten sonra çalışmalara en kısa zamanda başlayacağız. Gerek Niğde gerekse Bor ilçesi bu kokudan kurtulmuş olacak ve güzel bir mesire olarak kullanılacak. Temizleme çalışmamız 1 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Bu konu da Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun bize talimatı vardır ve en kısa zamanda çalışmamızı yapıp bitireceğiz. Çalışma esnasında Bor ilçemizde sulama anlamında vatandaşlarımız mağdur olabilir ve bu konu da vatandaşlarımızın hoş görmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan yapılan çalışmaların somut eylemlere dökülmesi kamuoyunda memnuniyetle karşılanırken Niğdelilerin uzun süredir muzdarip olduğunu bir sorun olan Akkaya Barajı kirliliğin çözülmesi süreci AK Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin yoğun çabasıyla başlamıştı.



 

Editör: TE Bilişim