Son günlerde Dünya ve Türkiye'de gündeme gelen Ebola virüsü hakkında Niğde Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel bilgilendirme açıklaması yaptı. 


Ebola virüsünden bu güne kadar 4500 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Yılmaz Yücel açıklamasında şu bilgileri verdi. " Dünya genelinde Ebola virüsü bugüne dek 4 bin 500’den fazla can aldı ancak en az 1000 kişi virüsü yenmeyi başardı.  Şu ana kadar Türkiye’de Ebola virüsüne kimsede rastlanmadı. Ebola Virüs Hastalığı (EVH); Ebola virüsünün sebep olduğu, toplu ölümlerin görüldüğü, akut başlangıçlı, yüksek ateş, gastrointestinal semptomlar ve kanamayla seyredebilen bir hastalıktır. Virüs ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo’daki salgınlarda tespit edilmiştir ve Kongo’daki bir nehre hitaben Ebola adı verilmiştir. Virüsün doğal kaynağının Afrika’daki meyve yarasaları olduğu düşünülmektedir. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımı ile örtüşmektedir. 

Bulaşma yolu:

ilk olarak Sudan ve Demoktarik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen Ebola virüsü insanlarda ve diğer canlılarda kanamalı ateşe neden olan bir virüstür.İlerleyen evrelerde organ yetmezliğine neden olan Ebola virüsü ölüme neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Ebola virüsü kan, vücut salgıları ve dışkı teması ile insandan insana bulaşabilir. Aynı zamanda hastalığa yakalanmış kişilerin temas ettiği objelerle de bulaşma söz konusudur. Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi halinde hastalık bulaşabilir. Ebola virüsü insanlara infekte hayvanların organ, kan ve vücut sıvılarıyla yakın temasla bulaşır. Sağlık çalışanlarına da, bu hastaların takip ve tedavisi sırasında, kontrol önlemlerini almadıkları takdirde yakın temas sonucu bulaş olmaktadır. Ebola virüsü hastalığı için kuluçka dönemi (virüsün bulaşmasından itibaren hastalığın ortaya çıkana kadar geçen süre) 2-­21 gün arasında değişebilir, ancak vakaların büyük kısmında yaklaşık 7 gün olarak görülmektedir.

Belirtileri:

Hastalık akut yüksek ateş (>38.5°C) ve özgün olmayan ilk bulgular ile başlar. Ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı, iştahsızlık ayrıca eşlik edebilecek diğer belirti ve bulgular;

Döküntü, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, yutma güçlüğü, cilt ve mukozal kanamalar veya organ içine kanamalar, peteşi, burun kanaması, ekimoz veya daha ciddi olarak gastrointestinal kanama, şok ya da DIC (yaygın damariçi pıhtılaşma bozukluğu) şeklinde olmaktadır. Genellikle, ağır vakalarda daha sık olarak hemorajik belirtiler görülmektedir.Konjunktivit, farenjit, öksürük ve hıçkırık vakalarda görülen diğer semptomlardır.Ebola virüsü bulaşmış hastalar klinik semptomların gelişiminden önce bulaştırıcı değildir.Bir başka ifade ile ateş ve klinik bulguların gelişimi öncesinde hastalar başkalarına virüsü bulaştıramazlar.Eğer hastalar klinik semptomların ortaya çıkışını takip eden 14. gününü geçirmiş yani hayatta ise yaşam şansı daha yüksektir.Hastalarda klinik bulguların gelişiminden itibaren ölene kadar virüs miktarı artar. Ölüm, sıklıkla klinik bulguların gelişimini takiben 9 ile 10. günler sonrasında septik şok, çoklu organ yetmezliği ve yaygın damariçi pıhtılaşma bozukluğu (DIC) ile olur.Bugün için kullanılabilir veya klinik çalışma düzeyinde bir aşısı bulunmamaktadır.

Koruma:

İnsandan insana geçiş, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozanın enfekte insanların kan ve vücut sıvılarıyla direk teması ile meydana geldiği için standart izolasyon kurallarıyla birlikte temas izolasyon kurallarına uyulması önem taşır.

Ayrıca hastanın vücut sekresyonlarıyla kontamine çevresel materyal ile de bulaş meydana gelebileceği dikkate alınmalıdır. EVH’ye bağlı ölümlerde cenazeye kişisel koruyucu ekipman kullanılarak temas edilmesi gereklidir. Çift ceset torbası kullanılmalıdır"dedi. 


Editör: TE Bilişim