Kurban etlerinin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemleri ve dengeli beslenme konularında bilinçli davranılmalıdır diyen Dr. Okur; “ Özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir” dedi.
Kurban etleri derin dondurucuda saklanmalı
Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, kurban etlerinin saklanma koşullarına da değindi. "Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir."
Eti kendi yağıyla pişirin
Sağlık Müdürü Okur, kurban bayramlarında et pişirirken ilavi yağ konulmaması gerektiğini söylediği konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Kurban Bayramında, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli “kanserojen maddelerin” oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve “kömürleşme” sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır."
Sağlık il müdürlüğü kronik hastalığı olanları uyardı
Kurban bayramında kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Koray Okur, kronik hastalığı bulunan, obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar ve diyabet hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Yorumlar
Niğde'de İçme Suyu İhtiyacınızı Nasıl Gideriyorsunuz?
Ankete Katıl
Trend Haberler
Niğde'de baba ve kız boğularak can verdi
YKS 2024 yerleştirme sonuçları açıklandı. Niğde Fen Lisesi bildiğiniz gibi.
Niğde Kalesi akşamcıların mekanı oldu
Niğde Emniyet Müdürü Yılmaz Delen oldu. İkinci kez Niğde Görevi