CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, 30 Mart 2014 tarihinde Niğde’de elma ürününde yaşanan don felaketini ve elma üreticisinin perişanlığını geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M.Mehdi Eker’in gündemine getirmiş, TBMM Başkanlığı’na da yazılı soru önergesi vermişti. (Bakın o zaman kim ne demiş, ne yapmıştı.)

Doğan Şafak yazılı soru önergesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin ağır çalıştığını ve çalışmaları tamamlamadığını dile getirmişti. Bunun üzerine kolları sıvayan Bakanlık çalışmalarını bitirmiş, zarar tespiti için ödemelere başlamıştı.

TÜM ÜRETİCİLERE ÖDEME YAPILSIN!

Şafak, bu kezde elma üreticilerine eşit şekilde ödeme yapılmadığı ve bazı çiftçilere hiç ödeme yapılmadığı için konuyu yine Tarım Bakanı’nın gündemine yazılı soru önergesiyle taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak çarpıcı sorularla Elma Üreticisinin sıkıntısını dile getiriken, 2090 sayılı Yasa’dan tüm üreticilerin faydalanması gerektiğinin altını çizdi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M.Mehdi Eker’e sorduğu yazılı soru önergesinin tam metni:
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 11.12.2014


Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili

 
Niğde ilimizde 30 Mart 2014 tarihinde elma ürününde yaşanan don olayı sonucunda üreticilerimiz büyük bir zarara uğramış, bunun üzerine tarafıma iletilen şikayetlerle beraber, yerinde yaptığım durum tespitini yazılı soru önergesi vererek Bakanlığınızla paylaşmıştım.
Niğde ilimizin Merkez köyleri olan Hacıbeyli, Gümüşler, Bahçeli, Sazlıca ve Ulukışla, Çamardı ilçelerimiz ile Demirkazık, Bademdere köylerimizdeki elma üreticilerimiz bu felaketten en çok etkilenenlerdir.
Niğde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin geç başlayıp, geç tamamladığı zarar tespiti sonuçlarına göre; aynı zarara uğradığı halde, bazı üreticilerimiz 2090 sayılı yasadan faydalanamazken, bazı üreticilerimiz bu yasadan faydalanmıştır. Durum böyle olunca don felaketi yüzünden zarara uğrayan elma üreticisi bir felaketle daha karşı karşıya gelmiştir.
 
Bu doğrultuda;

1-      2090 sayılı yasaya göre; % 40 mal varlığını ve gelirini kaybeden çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir. Niğde ilimizde, elma ürününde yaşanan don felaketi sonucu zarara uğrayan üreticilerimizin tamamının bu yasa kapsamına alınmamasının nedenini açıklar mısınız?

 
2-      Bakanlığınızca, Niğde ilimiz, ilçe ve köylerinde elma ürününde yaşanan don felaketi sonucu yapılan ön tespit çalışmalarını tekrar gözden geçirip, desteklenmeden faydalanmayan çiftçilerimizin de, 2090 sayılı yasa kapsamına alınması için yeni bir çalışma yapılması hususunda ilgili birimlerinize talimat verecek misiniz?

 
3-      Don felaketi sonucu aynı mağduriyeti yaşadığı halde, desteklemeden faydalanmayan ve bu yasa kapsamına alınmayan üreticilerimize haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz?


Editör: TE Bilişim